naslovna05072024Послије 40 година измјештени су електроенергетски каблови и металне конзоле из западног подграђа Херцег-Новог – Канли кула, Потковичаста кула и бастион Трновац/Св. Јероним. Богато фортификационо наслијеђе добило је достојну визуру, чиме је локална самоуправа показала одговоран приступ очувању културне баштине. Електротехнички пројекат је урадила Агенција за изградњу и развој ХН, а конзерваторски барска компанија Ђокић гроуп д.о.о.

Умјесто досадашње ваздушне мреже, са које су се напајала домаћинства у околини Потковичасте куле и јавна расвјета, постављен је подземни кабал, појаснио је секретар за комуналне дјелатности, Василије Сеферовић.

„Општина Херцег-Нови је путем јавног тендера прије два мјесеца изабрала извођача – компанију Чучковић из Рисна. Овим пројектом смо завршили комплетан посао, којим смо добили бољу визуру Старог града и изглед нашег богатства, а то су тврђаве. Није случајно изабран овај термин за извођење радова и морам нагласити да смо се за искључење електроенергетског кабла морали обратити државној компанији ЦЕДИС која, поштујући сопствена правила, не дозвољава искључивање напона у последњој и првој седмици мјесеца“, појаснио је Сеферовић.

Посао измјештања ваздушне мреже је у надлежности ЦЕДИСа, али како нису опредјели средства за овај пројекта, Општина Херцег-Нови је у циљу уређења Старог града, повећања безбједности и ефикаснијег снабдијевања електричном енергијом, посао преузела на себе, планирала средства сопственим буџетом, урадила пројекат и успјешно га привела крају, појаснио је Сеферовић.

 Вриједност пројекта је око 39 000 еура са ПДВ-ом.