Nas09062022aa

Удружење Корина донирало је данас Комуналној полицији Општине Херцег-Нови читач за микрочипове, у оквиру акције која за циљ има подстицање одговорног власништва, бољу заштиту животиња и смањење броја напуштених љубимаца на територији града.

„Овај читач микрочипова ће нам помоћи да на терену одмах препознамо да ли је пас који је без надзора власнички или није. Такође, када пронађемо напуштене кућне љубимце читач ће нам помоћи да идентификујемо власнике и контактирамо их, а ја се надам да ће то додатно подстаћи грађане на одговорнији однос према љубимцима“, казао је начелник Комуналне полиције, Зоран Бијелић.

Службеници Комуналне полиције ће са читачем моћи и да установе да ли су власнички пси прописно означени, чиме ће власници и држаоци бити подстакнути на чиповање, односно законом обавезну идентификацију и регистрацију животиња. Бијелић се захвалио удружењу „Корина“ што је укључило Херцег-Нови у ову кампању и најавио наставак сарадње у наредном периоду.

Предсједница Удружења, Тијана Ковачевић казала је да им је у плану и организација радионице за службенике новске Комуналне полиције, као и едукативна кампања.

„Иницирали смо ове активности са жељом да ојачамо капацитете Комуналне полиције у области заштите животиња и допринесемо повећању нивоа поштовања законских норми на локалном нивоу. Следећег мјесеца планирамо да у Херцег-Новом организујемо радионицу какву смо већ имали у Никшићу, на тему упознавања са кровним законима и одлукама који се тичу заштите добробити, идентификације и држања животиња“, казала је Ковачевић.

Како је објаснила, читач је дониран уз подршку међународне oрганизације „Network for Animals“. Крајњи циљ акције „Читач“ је да у свакој локалној самоуправи постоји функционалан систем, што подразумијева сарадњу са комуналном полицијом и инспекцијом, удружењима грађана која се баве заштитом животиња, као и ветеринарском инспекцијом као кровним надзорним органом у области заштите и добробити кућних љубимаца.