NSL070922Почетком ове седмице у Котору је одржан Округли сто о учешћу ОСИ у саобраћају Боке, на којем је Општину Херцег Нови представљао секретар за комуналне дјелатности, Василије Сеферовић.

Округли сто, одржан у Стакленој галерији ЈУ Културног центра „Никола Ђурковић“, дио је пројекта „СтаО СИ на пут“, којег спроводи Иницијатива младих с инвалидитетом Боке (И МИ Боке).
Сеферовић је истакао да Општина Херцег Нови има усвојен Локални акциони план у области инвалидности, за период 2021-2023. године, урађен по основним смјерницама садржаним у међународним и националним стратешким документима.
Уз осврт на у јуну постављену рампу за ОСИ у Игалу и план изградње трајне рампе у Мељинама, новитет да је сајт Општине Херцег Нови унапријеђен новим софтвером како би био приступачнији особама оштећеног вида, Сеферовић је посебно истакао режим рада предузећа „Паркинг сервис“, по којем ОСИ могу користити свих 1207 паркинг мјеста, без накнаде и ограничења.
У оквиру овог пројекта одржана је и изложба фотографија „СтаО СИ ми на пут“, на којој је приказано 15 најупечатљивијих фотографија из Конкурса за фотографије позитивних и негативних примјера поштовања права ОСИ у саобраћају, као и акција „Макни ми се с пута!“ – подјела летака о поштовању права ОСИ на слободно кретање, у којима су представљене законске обавезе и санкције за њихове прекршиоце.

Како наводе из Иницијативе младих са инвалидитетом Боке, циљ ових активности је подићи свијест свих заинтересованих страна и јавности о важности поштовања права ОСИ у саобраћају и започети рјешавање проблема на које ОСИ у Боки у овој области наилазе.
Фото: Општина Херцег Нови и Иницијатива младих са инвалидитетом Боке