naslovna24052023aaa

Међународно такмичење соло пјевача “Бруна Шпилер”, јединствено у Црној Гори, обновљено је након шест година и биће одржано од 26. до 29. маја у Дому културе у Бијелој. Концерт Белканто за сјећање биће приређен 28. маја, а уз жири сачињен од еминентних стручњака, такмичење доноси прегршт вриједних награда и нову категорију - No age limit.

Како је саопштено на данашњој конференцији за новинаре, попут великих оперских кућа које се налазе уз ријеке или мора, организатори јубиларно 10. издање фестивала смјештају у обновљени Дом културе у Бијелој, казала је једна од директорки такмичења Милица Милановић.

“Диван амбијент за наше учеснике даће додатну мотивацију свима њима и мир након наступа. Такмичење ове године доноси нову категорију No age limit. То ће бити прилика да чујемо и велике пјеваче, а млађима ће показати којим правцем треба да иду”, истакла је директорка Милановић и захвалила МЗ Бијела што су препознали значај фестивала не само као културни већ и као туристички сегмент.

24052023bbb

Уважавајући квалитете Међународног такмичења Бруна Шпилер, МЗ Бијела је без дилеме прихватила предлог да буду суорганизатори програма који окупља младе вокалне солисте из региона и осталих земаља Европе, казао је предсједник Никола Самарџић.

“Била нам је жеља да будемо подршка манифестацији која је високо цијењена. Знамо да су Институт Игало, Херцег фест, Херцег-Нови били добри домаћини претходних година, али знамо да и Бијела може исто, а заједно ћемо моћи и још боље”, истакао је Самарџић и пожелио да фестивал очува континуитет у наредним годинама.

Фестивал је подржао општински Секретаријат за културу и образовање, а како је истакла секретарка Ана Замбелић Пиштало, такмичење је још један доказ да је Херцег-Нови град културе и младих.

“Програмима организованим од 26. маја до 3. јуна из Херцег-Новог шаљемо поруку да је наш град – град по мјери дјетета. Радује нас што је култура доступна свима, на цијелој територији херцегновске општине. Вјерујем да ће, након застоја у организовању фестивала, из објективних или мање објективних разлога, ова година представљати нови почетак и додатни замајац да ова манифестација буде унапријеђена, а резултати такмичења буду на понос свима нама, казала је секретарка Замбелић Пиштало.

Једна од оснивача, а сада умјетничка директорка фестивала Мирела Шћасни истакла је захвалност што је обновљен фестивал који је веома значајан за соло пјеваче у Црној Гори и шире јер им омогућава да чују и виде како треба да изгледа соло пјевање када стигну до факултета и свршених соло пјевача.

“Оно им даје снагу да се труде и крену, а свима који су долазили, такмичење је било одскочна даска. Много смо поносни када сагледамо какве су резултате постигли претходни побједници овог такмичења. Они сада пјевају у највећим кућама у свијету и Европи”, казала је Шћасни.

Жири чине еминентни професори из Европе, казала је једна од директорки такмичења Маријана Шовран.

“Предсједница жирија је врсни педагог соло пјевања и наставник дисања Снежана Нина Брзаковић која долази из Берлина гдје је ангажована у Берлинској филхармонији и Штац опери, а помогла нам је у развоју идеја за јубирални фестивал. Чланови жирија су Едита Гарчевић Кожељ која предаје на Конзерваторијуму у Љубљани, затим директорица фестивала и фондације Опероса Кетрин Хатаја, Марина Цуца Франовић професор у МШ Васа Павић, затим директор Задужбине Илије Коларца у Београду Александар Пековић као и професорица са Бечког универзитета Клаудија Виска”, казала је Шовран.

Обезбјеђен је богат фонд награда - новчане за најбоље такмичаре, али и друге као што су двадесет дана школовања у Њемачкој, ангажман у опери на фестивалу Опероса у Херцег-Новом, те почасна признања – Награда проф. Радмиле Смиљанић за најперпективнијег пјевача са најљепшом бојом гласа, као и Награда проф. Миреле Шћасни за најтелонтованијег такмичара у најмлађој категорији.

Учесницима ће бити уручене књиге “Умјетност соло пјевања” ауторке Бруне Шпилер, Новљанке, вокалне солисткиње и изузетног педагога по којој се такмичење и зове.

Програм почиње у петак, 26. маја у 19:00 сати, а концерт Белканто за сјећање биће одржан у недељу, 28. маја у 20:00 сати у Дому културе у Бијелој.

Организацију су подржали и НВО Бруна, туристичке организације Херцег-Нови, Котор и Тиват, те бројни партнери и пријатељи фестивала.