TrgNSL220723Под мотом „Како је добро бити међу људима који читају књиге“ у Херцег Новом је отпочео 21. Међународни сајам књига – Трг од књиге.

Светковину у част писане ријечи отворио је предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, а поздравну бесједу упутио је турски писац Бурхан Сонмез.
Белависта, један од најљепших новских тргова, биће до 28. јула мјесто окупљања читаоца, писаца и пјесника, али и свих оних који књигу цијене као драгоцјено благо које нас повезује с прошлошћу, освјетљава садашњост и обликује будућност, казао је предсједник Катић.
„Херцег Новом није страно да га називају градом пјесника и писаца. Ми смо поносни на такву титулу и вјерујем да је с правом носимо јер смо били омиљено мјесто и инспирација читавој плејади истакнутих старалаца, од Његоша и Андрића до Ћопића, Раичковића или Шантића чија биста је на овом тргу“, истакао је предсједник Катић.
Trg2307 2Подсјетио је да су на Тргу од књиге, за дуже од двије деценије постојања, гостовали веома значајни ствараоци и издавачи из Црне Горе и региона, а заједнички циљ био је очувати љепоту писане ријечи, представити савремена дјела и учинити Херцег Нови културним епицентром.
„Због тога Трг од књиге има снажну подршку Општине Херцег Нови и ресорног Секретаријата, а заједно са Градском библиотеком и читаоницом покушавамо да, из године у годину, организацију и квалитет подижемо на виши ниво. Веома ми је драго што је и ове године програм формиран тако да садржаји одговарају интересовањима шире публике, али и што су заступљени локални ствараоци којима на овај начин дајемо подршку да наставе да се баве писањем и стварањем. Посебну пажњу организатори су посветили најмлађој публици, за које је, по традицији, резервисано једно сајамско вече“, казао је предсједник Катић и уз захвалност организаторима поручио да „Трг од Књиге треба да буде симбол наше преданости култури и знању, али и инспирација да непрестано истражујемо и учимо“.

Писац Бурхан Сонмез, један од најзначајнијих аутора савремене турске књижевности, поздравну бесједну посветио је „Свијету за мир“ и запитао која је најстарија ријеч коју је човјечанство створило.
„То није мир. Ако је људима требала ријеч мир, значи да су прије тога имали ријеч рат. Створили су мир упркос рату. Сваки алат који су људи направили, свака слика нацртана на зиду пећине и свака пјесма коју су пјевали били су прозори који су стремили ка успостављању будућности у миру, казао је Сонмез и додао да мир није лака ствар те да за њега треба труда и храбрости.
Trg2307 3Како је казао, познато је да је историја најбоља учитељица живота али се чини да људи нису најбољи ученици.
„У 21. вијеку ауторитаризам поново расте, подижу се нови зидови између друштава, а предрасуде постају омиљено средство у смислу одговора на проблеме. Популистичке идеје јачају на свим континентима, а посебно у Европи. Удаљавамо се од сна о мирном свијету. Чак се и ријеч демократија на многим мјестима узима „здраво за готово“ и очигледно се злоупотребљава“, казао је Сонмез.
Закључује да прва ријеч није била мир, али ни сјећање јер је томе претходио заборав, ни срећа јер би она дошла послије несреће, али ни слобода јер би то значило да је прије тога било угњетавања.
„Хоћемо ли наставити тражити прву ријеч коју је створило човјечанство или се умјесто тога требамо усресредити на стварање нове ријечи за будућност наше дјеце и нашег свијета? Размислимо која би требала бити следећа лијепа ријеч и створимо је сви заједно“, поручио је Сонмез.

Услиједио је први књижевни програм у оквиру којег су Бурхан Сонмез и књижевни критичар Ненад Шапоња представили досадашњи књижевни опус овог турског писца.
Уз свечани коктел приређен је и концерт македонског бенда Љубојна.
Trg230701 1Свечаном отварању 21. Трга од књиге присуствовали су и предсједник Скупштине општине ХН Иван Отовић, потпредсједник Општине Мирко Мустур, конзул Републике Србије у Херцег Новом Мићо Роговић, свештенство ЦО Топаљско староградске, секретари општинских секретаријата, одборници.
Радно вријеме сајма на Тргу од књиге је сваке вечери од 19:00 до 24:00 сата, улаз је слободан, а књижевни програми почињу у 21:00 сати. Током трајања сајма учлањење у Градску библиотеку и читаоницу и обнова чланарине су бесплатни.
Организатори 21. Трга од књиге су ЈУ Градска библиотека и читаоница ХН и општински Секретаријат за културу и образовање, покровитељи су Општина Херцег Нови и градска Туристичка организација.
Комплетан програм можете погледати на www.bibliotekahercegnovi.co.me.