ZatvaranjeTrgaNSL2023„Трг од књиге“, међународна манифестација која већ 21 годину окупља на Белависти љубитеље писане ријечи, писце и издаваче, завршен је додјелом плакета за издавачки подухват године, најбољу едицију, најбољу дјечију књигу и најљепшу књигу.

Током последње вечери сајма свој роман „Унутрашње море“ промовисала је Данице Вукићевић, добитница овогодишње НИН-ове награде.
Према одлуци стручног жирија - мр Вишња Косовић, мр Ђорђе Малавразић и Воислав Булатовић, престижну награду „Плакету за издавачки подухват године“ заслужила је монографија историчарка умјетности Марина Матић „Манастир Савина у XVIII веку – православни идентитет и млетачка власт“, чији су издавачи: Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори, Митрополија црногорско-приморска СПЦ и Православни богословски факултет Универзитета у Београду.
„Професорка докторка Марина Матић уобличила је сложену слику политичких, економских и конфесионалних односа у којима се, управо у 18. вијеку, за вријеме млетачке владавине над Херцег Новим, појавила и, кроз многа трвења, остварила иницијатива за подизање велике цркве Успења Богородичиног у Савинској дубрави. Тај храм ће постати знаменит по свом духовном зрачењу, умјетничком складу и лијепом сагласју са природним окружењем и храмовима других вјера у, како више пута констатује ауторка, мултиконфесионалној Боки“, пише у образложењу жирија.
Награду за најбољу едицију жири је додјечлио Издавачком предузећу Клио из Београда за едицију АГОРА у којој је ове године изашла и књига Надзирање демократије, Славише Орловића.
„Ова едиција представља изузетан пресјек времена из којег излазимо, али и овог којем припадамо и у којем се наслућују обриси једне нове цивилизацијске ере. У њој се појављује низ значајних књига којима често није циљ да дају одговоре, већ да постављају питање и отклањају недоумице, понекад да у потпуности помјере угао гледања на проблеме и значајно промјене дискурс чинећи свијет још изазовнијим мјестом“, стоји у образложењу.
Награду за најбољу дјечију књигу Жири додјељује издавачу ОДИСЕЈА из Београда за књигу ЦРВЕНИЛО или зашто није смешно кад неког кињиш, белгијског аутора Јана де Киндера. Објављивање књиге је помогао програм „Креативна Европа“ Европске уније.
„Илустрацијама експресивног манира, динамичних линија и вансеријске композиције успјешно приказује емоције и ствара директне и снажне наративе упечатљиве атмосфере. Цртежи сведене палете, којом доминирају нијансе црвене боје, визуелно појачавају значење текста до те мјере да вам се чини да вербални дио постаје тек украс слике. Истовремено, његов ликовни израз тежи универзалности, његов лични културолошки миље готово је невидљив, а примијењене визуелне матрице могу припадати било којој култури“, наводе чланови жирија.

Награду за најљепшу књигу жири додјељује издавачима Ободско слово и Штампар Макарије за двојезичко издање Његошевог Горског вијенца.
„Ријеч је о преводу Васе Михаиловића, једног од најугледнијих америчких слависта српског поријекла, који се појавио у Америци 1986. године. Три године касније изашло је репринт издање у Београду, а овом издању, аутор је извршио многобројне поправке, тако да се на извјестан начин може говорити о новом издању и овај превод потврђује да је Његошево дјело једно од кључних насљеђа европског романтизма, а Његош пјесник и мислилац који је водио плодотворни дијалог са европском цивилизацијом“, пише у образложењу.
Организатори 21. Међународног сајма књига Трг од књиге су ЈУ Градска библиотека и читаоница и Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови, а покровитељи Општина Херцег Нови и градска Туристичка организација.