naslovnaFF2023

Највећи фестивал филма у Црној Гори и један од најзначајнијих у региону – 36. Филмски фестивал Херцег-Нови – Монтенегро филм фестивал свечано је синоћ, пред препуним гледалиштем на Канли кули, отворила глумица Јелисавета Сека Саблић, добитница награде Милан Жмукић.

„Мислим да су ову награду добиле моје године, моје трајање, моја посвећеност послу. Милан Жмукић је био велики продуцент у југословенској продукцији. Е па Жмуле, тако смо га звали, ко би рекао да ћу ја једног дана добити награду која носи твоје име”, истакла је глумица Сека Саблић.

У свом стилу, са пуно шарма и љубави према филмској умјетности, поздравила је публику и Херцег-Нови.

„Сад ја треба да покушам да отворим фестивал и молим вас, сада када га отворим немојте више да га затварате, нека остане отворен”, казала је Саблић.

Деценије трајања Филмског фестивала учиниле су да Херцег-Нови буде препознатљив у свијету филмских стваралаца и поштовалаца, истакао је предсједник Општине Стеван Катић.

„Наш град је био и остао мјесто сусрета великих стваралаца, могу чак да кажем и оаза мира глумцима, режисерима, сценаристима, који су у Херцег Новом пронашли други дом. То нас радује као добре домаћине и суграђане, али посебно сам поносан на чињеницу да је све више филмских и позоришних стваралаца из нашег града, да ова умјетност заиста живи у Херцег Новом и развија се”, казао је предсједник Катић.

Подсјетио је да је током 36 година трајања пред Филмским фестивалом било доста изазова, успона и падова, са којима се успјешно изборио.

„Наша тежња је да овако крупно дјело као што је Филмски фестивал, у које су генерације улагале и знање и труд, и оставиле нам га као аманет, развијамо до много већих размјера у квалитету и препознатљивости. Могу чак да кажем и престижа, јер он то заслужује. До тога води снажнија синергија свих учесника – од организације до реализације, на локалном и државном нивоу, континуитет у раду еминентних филмских и културних посленика, али и правовремено дјеловање”, истакао је предсједник Катић.

Херцегновски филмски фестивал квалитетом и умјетничким дометима завриједио је статус фестивала од посебног значаја за културу Црне Горе, казала је министарка културе и медија Маша Влаовић и истакла да је посебно важно што ће публика имати прилику да види чак девет црногорских премијера, након њиховог истакнутог успјеха на значајним свјетским фестивалским адресама.

„Један од њих је филм истакнутог црногорског филмског редитеља Живка Николића који ће након скоро три деценије, доживјети премијеру. Зато, у случају Филмског фестивала Херцег-Нови можемо говорити о извјесном препознатљивом селекционом рукопису који се његује а који карактерише уникатан сензибилитет за умјетничку иновативност и ангажованост филма који доносе овдашњој публици”, казала је министарка Влаовић.

Изразила је захвалност свима онима који су били пионири највећег филмског фестивала у Црној Гори и који су поставили стандарде за будућност.

„С обзиром на то колико је тешко да рад који се обавља у области културе и умјетности буде одржив, и уз то тежио развоју, квалитету и конкурентности разумијем колико је вриједан труд који деценијама стоји иза Филмског фестивала Херцег-Нови. Управо због тога могу да истакнем да је недавно донешени Национални програм развоја културе, на неколико начина таргетирао, развој филма и филмске продукције”, казала је министарка.

Уз интонирање химне и ватромет, свечани програм отварања употпунили су ванвременски филмски музички хитови које су на сцену Канли куле донијели глумци, а посебан значај имао је сегмент у којем су представљени ствараоци из Херцег Новог који своје каријере граде на филму, у позоришту, на академијама.

Филмски фестивал је, црногорском премијером, отворио филм „Сирин“ Сенада Шахмановића, који је у званичној такмичарској конкуренцији, дугометражног играног филма. Публици се након пројекције представио дио екипе - редитељ Сенад Шахмановић, глумци Даница Ћурчић, Јелена Симић, Миливоје Мишо Обрадовић и Тихана Ћулафић, продуцент Велиша Поповић, костимографкиња Лина Лековић, шминкерка Бојана Којичић, сценографкиња Драгана Баћовић, као и копродуценти Алем Бабић, Инес Тановић и Фатмир Спахиу.

Покровитељи Фестивала су Општина Херцег-Нови и Министарство културе и медија Црне Горе, а извршни продуцент ЈУК Херцег Фест.

Филмски фестивал Херцег-Нови – Монтенегро Филм Фестивал трајаће до 28. августа, а у пет селекција очекује се богат програм који ће бити приказан на херцегновским тврђавама Канли Кула и Форте Маре, Кући Ива Андрића, као и у Дворани ПАРК и амфитеатру.

Комплетан програм можете погледати на сајту www.filmfestival.me, као и на друственим мрежама Фестивала.