nas31082023

Деветој умјетности у част, сутра (1. септембар) у Херцег-Новом почиње највећа црногорска али и регионална светковина стрипа – 17. Херцегновски стрип фестивал. Уз свјетску премијеру стрипа „Зимска краљица“ Фернанда Дагнина на отварању, организатори најављују богат и веома занимљив програм који ће се до 6. септембра одржати на више локација у Херцег-Новом и Тивту.

Фестивал је ове године окупио 12 специјалних гостију, међу којима су Ian Čerčil, Gracia La Padula, Ester Kardela, Marina Ignazi, Dave MekKin, Zore Torogud, Dag Brajtvajt, Зоран Смиљанић, Fransis Portela, Ji Jang, Marko Mastraco и Dana Dimat.

Један од организатора Јован Суботић на конференцији за новинаре казао је да је Фестивал кроз 17 година успио да људима приближи феномен стрипа и нарасте до једног од престижних манифестација девете умјетности у Европи.

„Тако смо дошли до спектакуларних гостију какве имамо данас. На том путу пратила нас је Општина Херцег-Нови и Секретаријат за културу и образовање, ЈУК Херцег фест који је копродуцент али и бројни спонзори који нас годинама подржавају. Та породица се шири, што нас обавезује да ова манифестација сваке године буде боља, спектакуларнија и да на најбољи начин промовише наш град, Боку Которску и Црну Гору. Мислим да смо великим и преданим радом ове године одговорили том задатку, направили смо нешто што се до сада није гледало на овим просторима“, казао је Суботић.

Током ове године у Црној Гори је одржано пет елитних манифестација посвећених стрипу – у Херцег-Новом, Бару, Никшићу и Подгорици, истакао је Суботић и додао да је то додатни доказ да на прави начин промовишу стрип, град, регију и државу.

Подршку Херцегновском стрип фестивалу годинама пружа Општина Херцег-Нови - Секретаријат за културу и образовање из више разлога, казала је секретарка Ана Замбелић Пиштало.

„Основни је професионални приступ организацији и реализацији Фестивала, други веома важан разлог је подршка младим ствараоцима и укључивање дјеце и младих у све сегменте манифестације и трећи, подједнако важан је обогаћивање културне понуде Херцег-Новог“, навела је она.

Пиштало је похвалила организаторе јер се, како је казала, нису ослонили само на средства локалне управе, већ су се потрудили да цјелокупну заједницу, уз министарства културе и медија, као и економог развоја и туризма, Општину Тиват, као и многобројне спонзоре укључе у креирање квалитетне манифестације.

Познати регионални стрип аутор Filip Andronik, иако је годинама гост на фестивалу, није крио одушевљење локацијама на којима се програм одвија, али и респектабилним списком специјалних гостију.

„Ту сам дуги низ година и апсолутно ми је драго да опет будем. Планиране су радионице за дјецу, које ћемо водити колеге и Србије и Хрватске и ја. Те радионице од ове године имају и награде, тако да је то разлог више да најмлађа публика и ове године посјети Херцегновски стрип фестивал“, поручио је он.

Специјални гост из Велике Британије, нови цртач свјетски познатог серијала „Конан“ Даг Брајтвај (Doug Braithwaite) одушевљен је градом и људима. Његова илустрација одабрана је за насловну страну овогодишњег каталога фестивала, а како је казао, одлучио се за оне јунаке који су најшаренији и највеселији, како би било што привлачнији публици, а посебно дјеци.

„У младости сам радио бројне фестивале, али сада више не, не посјећујем их. ХСФ ми је препоручио један од мојих добрих пријатеља, Jeff Chahal. Први пут сам у овом дијелу свијета и срећан сам што ћемо супруга и ја бити на фестивалу који ми је звучао јако интересантно, што ћемо обићи град који ми је такође звучао веома интересантно. Искористићу прилику да током шест дана фестивала причам са што више људи о стрипу и начину живота овдје, казао је Braithwaite и истакао да му је част што је његова илустрација на насловници.

Одмах по слијетању остала је импресионирана природом и љепотама предјела, али и срдачношћу људи који су је дочекали, казала је италијанска умјетница Ester Cardella која долази из Палерма.

„Успјела сам, када је овако лијеп дан, да видим град у који сам се одмах заљубила. Због посла којим се бави већину времена проводим у кући и зато сам захвална за овакве прилике и позив да дођем на фестивал. И клима и љепоте Херцег-Новог биће ми додатни мотив и инспирација да стварам и цртам. Веома ми је драго што сам позвана на ХСФ и желим да са свима проведем лијепе тренутке наредних шест дана“, казала је Cardella.

Један од организатора Фестивала Небојша Мандић представио је шестодневни програм 17. ХСФ-а који је, захваљујући преданом раду домаћина, изузетно богат и бесплатан, а садржи изложбе, цртање за фанове, радионице за све узрасте, презентације, предавања, концерте....

Програм 17. ХСФ-а:

Петак, 01. септембар 

20:30 – 22:00 Трг Белависта

–   Свечано отварање XVII ХСФ-а

 –   Галерија „Јосип Бепо Бенковић“ – Изложба радова специјалних гостију и изложба „Дипломатија и стрип“ у сарадњи са Француским институтом у ЦГ 

–   Галерија „Sue Ryder“ – Изложба „Зимска краљица“- Fernando Dagnino, свјетска премијера.

 22:00 – 03:00 Тврђава Форте Маре

–   Opening party концерт  „eDOLL” 

–   Концерт „Zoster”

Субота, 02. септембар

11:00 – 13:00 Coworking „Колектив Нови“ 

–   Школа и радионице цртања стрипова

11:00 – 17:00 Трг Николе Ђурковића

 –   Цртање за фанове 

–   Цртање на мајицама 

–   Берза стрипа 

–   Background музички програм – Groovy Castel Nuovo

17:30 – 20:00 ХСФ плато: Radio caffe – Pasta di Bocca

 –   17:30 Презентација – Милко Пеко и Никола Ћурчин – роман „Брат“ 

–   18:30 Презентација – Лука Ракојевић – „Стрип и море“ 

–   19:00 Презентација – Миодраг Спасојевић – „Danny Jones: Ловац на вампире” 

–   19:30 Презентација – Fran Strukan, Krešimir Biuk, Fernando Dagnino, et al. – „Farto 2” 

 22:00 – 03:00 Тврђава Форте Маре

–   BUNT ROCK концерт „Монах” 

–   Концерт „Деца лоших музичара – ДЛМ“ 

–   ХСФ партy – DJ BodziE – Groovy Castel Nuovo 

Недјеља, 03. септембар

11:00 – 14:00 ПВК „Јадран“ трофејна сала

–  11:00 – 13:00 – Masterclass: Fred Remuzat – „Storyboarding у ТВ рекламама” 

–  13:00 – 13:30 Предавање: Andrew Scott – „NFT стрипови годину дана касније” 

–  13:30 – 14:00 Промоција: Маријана Терић – SF магазин „Athanatik“

11:00 – 20:00 Ресто-бар Јадран

 –   Цртање за фанове 

–   Цртање на мајицама 

–   Берза стрипа

–   18:00 – 18:45 – Презентација и разговор: Dave McKean 

–   18:45 – 19:30 – Презентација и разговор: Ian Churchill i Doug Braithwaite 

–   19:30 – 20:15 – Презентација – Zoe Thorogood и Jenika Ioffreda – „Независна сцена у Великој Британији”  

21:00 – 01:00 Ресто Бар Јадран

–   ХСФ party 

–   Концерт „Virvel“

Понедјељак, 04. септембар

10:00 – 14:00 Шеталиште Пет Даница од Yachting club-а до Sol kafea

–   Цртање за фанове 

–   Цртање на мајицама 

–   Берза стрипа

16:00 – 20:00 Портонови, Vista square

–   Цртање за фанове 

–   Цртање на мајицама 

–   Берза стрипа 

–   Background музички програм – Resident DJ

21:00 – 01:00 Амфитеатар ХН позоришта

–   ХСФ партy 

–   Концерт „Ritam Sex-i-Ja – Red Hot Chili Peppers Tribute“

Уторак, 05. септембар

10:00 – 12:00 Брод „Tahiti“ и Шеталиште Пине, Тиват

–   Цртање за фанове 

–   Цртање на мајицама 

–   Берза стрипа 

–   Бацкгроунд музички програм – DJ Soft 85

14:00 – 18:00 Klinci Village Resort, Луштица

–   Цртање за фанове 

–   Цртање на мајицама 

–   Школа цртања у природи

 –   Цртање стрипа у боци

–  Панел дискусија: Умјетнице у стрипу – специјалне гошће XVII ХСФ-а: Marianna Ignazzi, Grazia La Padula, Ester Cardella, Dana Dimat, Yi Yang

21:00 – 01:00 Амфитеатар Позоришта – Дворана Парк

–   ХСФ party – „Chenova” 

–   Концерт “Boka All Stars”

Сриједа, 06. септембар

11:00 – 22:00 Beach bar „Peoples”

–   Цртање за фанове 

–   Цртање на мајицама

–   Берза стрипа

 –   12:00 – 13:00 – „Тачно у подне“ – Презентација и разговор са специјалним гостима: Marco Mastrazzo, Francis Portela и Зоран Смиљанић

–   Background music DJ Groovy Castel Nuovo

20:00 – 00:00 Beach bar „Peoples”

–   ХСФ party „Low Voltage” 

–   Концерт „Лутке на концу“