0017hsfopenХерцег Нови је од синоћ јединствена позорница ствараоцима девете умјетности којој се подједнако радују и публика и учесници и организатори. Свечаним отварањем на Белависти, званично је почела стрип магија уз репрезентативне изложбе у Градској галерији и свјетску премијеру стрипа „Зимска краљица“ у галерији Суе Рyдерм али и музички програм који је потом организован на тврђави Форте Маре.

 

ХСФ је ове године окупио 120 умјетника из 12 земаља, казао је један од организатора фестивала Небојша Мандић.

„Сви они долазе са радошћу и враћају нам се опет. Оно што они истичу је да је ХСФ непоновљив и да је културолошко чудо. И нећемо више бити скромни јер истина је да радимо ово 17 година уз подршку пријатеља који су међу публиком, а то су Општина Херцег Нови, Министарство културе и медија, Амбасада Италије, ове године и Амбасада Француске, али и оних који су сабрани на нашем спонзорском зиду“, казао је Мандић.
Сваки од претходних 365 дана био је посвећен припреми овогодишњег ХСФ-а, казао је један од организатора Јован Суботић и додао да је већ почела припрема за наредни.
„ХСФ је постао традиција без које, надам се, Херцег Нови више не може. Пуно нам је срце када видимо оволико публике и када чујемо реакције оних који су на ХСФ-у први пут, а нарочито оних који се враћају, који су постали дио породице. Имамо само једну мисију – да надмашимо претходно издање“, истакао је Суботић и захвалио умјетнику Фернанду Дагнину што Херцег Нови има свјетску премијеру његовог стрипа „Зимска краљица“.
Херцегновски стрип фестивал илуструје независност иницијатива у култури и њихов значај за локалну заједницу, али и државу Црну Гору, казала је министарка културе и медија Маша Влаовић и додала да је он одавно надишао границе и постао важан у регионалним и међународним оквирима.
„Можемо рећи да се ради о културном светионику чије свјетло освјетљава најбоље из савременог стваралаштва и стаје у ред манифестација међународног угледа, уједно позиционирајући стрип као значајан сегмент креативних индустрија. Захваљујући организаторима ХСФ-а, Црну Гору су посјетили неки од најреферентнијих аутора данашњице из области стрипа, али и филма. Диљејење искустава, позиционирање и промовисање наше државе као препознатљиве културне адресе, важни пројекти које је ова сарадња обезбједила нашој земљи, само су нека од исходишта претходне деценије рада ХСФ-а. Зато дугујемо захвалност организаторима фестивала чија визија је била универзална и инклузивна, инспиративна и компатибилна са стваралачким трендовима у свијету“, казала је министарка Влаовић.
Она је истакла да је њихова дужност да ову специфичну врсту умјетности очувају, подстакну развој и доступност публици која се у Новом годинама стрпљиво градила.
„Током израде новог Националног програма развоја културе 2023 – 2027, који је у августу усвојен на Влади, посебну пажњу посветили смо улагању у савремену продукцију као и у развој публике. Креирали смо и нове конкурсне линије подршке стваралаштву младих који су управо на линији програма које ХСФ реализује“, казала је министарка.
У Галерији Јосип Бепо Бенковић постављена је изложба радова 12 репрезентавних умјетника, док је на другом спрату изложена поставка „Дипломатија и стрип“ коју ХСФ први пут ради у сарадњи са Француским институтом у Црној Гори, а публици је омогућено и стручно вођење кроз изложбу др Милоша Аврамовића.

Директор Француског института и замјеник француског амбасадора у Црној Гори, Јохан Ухрес казао је да је подршка ХСФ-у дошла након позива предсједника Општине Стевана Катића, али и захваљујући енергији, ентузијазму и организационим способностима Јована Суботића и Небојше Мандића.
„Овај фестивал је изузетан догађај у културном животу Црне Горе, који се шири и на остале дјелове земље и прелази границе, захваљујући изузетном гостопримству указаном свим гостима, међу којима су два умјетника из Француске, који ће се представити током ове манифестације. Међународна димензија је неоспорна, како због гостију, тако и због амбасада Италије, која већ дуго подржава Фестивал и Француске, која је ангажована у области издаваштва на регионалном нивоу. Овај поредак није случајан, је одражава динамику савременог стваралаштва. Са једне стране латинску окосницу, укључујући Италију, Шпанију и франко-белгијски простор и са друге јадрански регион“, поручио је он.

Ухрес је најавио да ће Француски институт наредне године учествовати на сајму књига, а један дан биће посвећен стрипу, као и изложбу, која ће представити интеракцију између југословенског и франкофоног стваралачког простора. Такође, представиће подсјетник југословенске и француске историје стрипа, ослањајући се на експетизу професора Луке Ракојевића.
„Ова умјетност има богату историју, а што се тиче Црне Горе издвојићу Душана Вукотића, умјетника црногоског поријекла, који је, прије него што је стекао свјетску славу освајањем Оскара 1962. године за анимирани филм „Сурогат“, био аутор стрипова. Умјетност стрипа има кључну улогу у нашем културном миљеу, представља огледало друштва и захваљујући сатиричном тону представља катализатор промјена и свједок је времена у којем настаје“, казао је Ухрес.
Свечаном отварању присуствовали су предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић са сарадницима и предсједник Скупштине општине Иван Отовић.
Фестивал је ове године организован у копродукцији ЈУК Херцег фест, а у сарадњи са Општинама Херцег Нови и Тиват, Министарствима Културе и медија и Економског развоја и туризма, Амбасадама Словеније, Италије, Француске, Шпаније и многобројних спонзора.