Paviljon Gradske muzike 696x522Трећа Мала школа реторике биће одржана у петак и суботу, 8. и 9. септембра у Павиљону Градске музике, са почетком у 19:30 часова.

Малу школу реторике, водиће проф. Светлана Градинац, добитница Бен Акибиног говорничког вијенца. Организатор и творац школе је Ксенија Матовић, организаторка програма културе и науке у Павиљону.
Матовић је нагласила да је школа бесплатна те да ће полазници стећи знања и вјештине које красе доброг говорника, спознати колико је реторика важна у свакодневном животу.
„У петак, првог дана Мале школе реторике, бавићемо се, између осталог, етичком и манипулативном компонента говорништва (индоктринација, манипулација, спиновање), услиједиће представљање полазника у смислу њихове мотивисаности за учешће и очекивања од семинара, након чега ће проф. Градинац излагати на тему „Употреба и злоупотреба бесједништва”, а учесници, који буду жељели, добиће задатке. У суботу, гимназијалац Павле Ђуровић ће говорити о фазама у припреми такмичарске бесједе, концепцији и структури теме, учењу текста, савладавању треме и улози ментора. Имаћемо прилику да чујемо и његову бесједу „Похвала Боки”, другонаграђену на овогодишњој Нушићијади, након које ће услиједити наступи говорника те Мала радионица о импровизованом говору, казала је Матовић.
Покровитељ овог прогарама је Општина Херцег Нови.