NSL110923Колекција од двадесет икона из 17, 18, и 19. вијека које су конзервиране, очишћене и рестауриране уз помоћ средстава Америчке амбасаде у Подгорици, кроз Амбасадорски фонд за очување културне баштине, спремне су за поновни сусрет са љубитељима умјетности.

Вриједна збирка је у фундусу ЈУ „Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић”. Колектив музеја увелико припрема изложбу која ће значити да је заокружен процес до сада најзначајнијег пројекта ове културне установе.
Дјела су прикупљана откупом од физичких лица од 1951. до 1959. године. Примјери су три иконописне радионице, рађене у поствизантијском маниру, међу којима се како бројчано, тако и стилски, истичу радови иконописне школе Димитријевић- Рафаиловић. Због изузетног значаја, колекција је од 1962. године законом заштићена као културно добро Црне Горе. Ово су само неки од података који су ову збирку кандидовали за додјелу средстава из америчког Амбасадорског фонда за очување културне баштине у износу од 44. 463,94 долара. 

Процес чишћења, конзервације и рестаурације био је опсежан јер је анализом доступне грађе утврђено да су предмети у више наврата претрпјели конзерваторско-рестаураторске интервенције, па се проблематика разликовала од предмета до предмета на којима су била видљива бројна физичка и биолошка оштећења.
ИКОНА АПОСТОЛА ТОМЕ
Посебно мјесто у збирци заузима икона Апостола Томе. Карактерише је античка љепота представљених фигура, које као да су отргнуте из неког финог рукописа/манускрипта. Као таква важи за ремек-дјело нашег иконописа изузетних умјетничких и историјских вриједности, због чега је стављена је под заштиту као посебно културно добро.
Конзерваторске радове спровео је Центар за конзервацију и археологију Црне Горе.