naslovna08072024

Међународни фестивал „Дани музике“ ове ће године започети спектаклом класичне музике на Канли кули – 10. јула ће се новској публици и гостима нашег града представити један од водећих европских диригената, маестро Бојан Суђић, заједно са оркестром и хором „Виртуози“ и тенором Синишом Радином.

Како је истакао умјетнички директор фестивала, маестро Борис Краљевић, на свечаном отварању ће наступити ансамбл – хор и оркестар Виртуози, са програмом који је осмислио данас најзначајнији српски диригент и једно од водећих европских диригентских имена, Бојан Суђић.

„Отварање обећава да буде прави и достојан увод, односно почетак онога што фестивал јесте, а то је празник. Програм под називом „Музички ватромет“ извешће уважени и драги гости из Београда, а већ наредног дана слиједи концерт који је један од главних циљева оваквих манифестација, а то је инспирисање и промоција младих умјетника који су потекли из наше средине. Ове године то је пијаниста Симо Шишевић који ове године заокружује своје високошколско образовање на Краљевском колеџу у Лондону, а чији рад пратим још од средњошколских дана када је био у класи уважене колегинице Анке Асановић. Интересантно је и да је сам Симо с радошћу прихватио учешће младих умјетника, награђивнаих ученика Музичке школе Херцег-Новог, и њима ће се придружити млади контрабасиста, Кристијан Јовићевић“, казао је маестро Краљевић у уводном излагању.

Он је детаљно информисао новинаре о програмима који ће бити изведени у току трајања 41. Дана музике, а потом се осврнуо и на концерт који ће бити одржан на затварању фестивала и који ће одржати маестро Краљевић са виолинистом Вујадином Кривокапићем, виолончелистом Филипом Томићем, те сопраном Милицом Здравковић.

„Тај програм је насловљен „Вече камерне музике“. На репертоару ће бити дјела Бетовена и Шуберта. Истакнути умјетници Вујадин Кривокапић и Филип Томић на Данима музике су већ добијали овације, па ћемо дати све од себе да тако буде и овог пута. Уз композиције Франца Шуберта ће нам се придружити Милица Здравковић  коју новска публика врло добро зна”, истакао је Краљевић.

Квалитет фестивала, за који се својим великим ауторитетом у свијету залаже маестро Краљевић, биће потврђен и ове године већ на отварању 10. јула, истакла је предсједница Умјетничког савјета фестивала, проф. клавира Милена Лучић.

„На оваквим фестивалима, поред свих осталих, често заблистају нека посебна имена чија извођења остају дуго у памћењу. Ове године вјероватно ће то бити велики умјетник, пијаниста Константин Богино и сопран Миомира Витас. Да маестро Краљевић ништа не препушта случају говори и чињеница да сваке године младим талентима омогући да наступе и покажу до којих су домета они стигли. У оквиру програма “Подијум младих” наступиће млади умјетници и награђен ученици Музичке школе ХН. Вјерујемо да наш Борис веома емотивно прилази овом задатку јер је и сам био ученик баш ове музичке школе, тада мало чудо од дјетета, а данас маестро на понос школе, града и државе из које је поникао и пошао у свијет“, казала је проф. Лучић и подсјетила да Херцег-Нови није познат само по својим љепотама и симболима, већ је и оаза културних дешавања.

Оцјенивши да живимо у нелогичним временима, судећи по догађањима на свјетском, регионалном и локалном нивоу, истакла је да је младим нараштајима потребно скренути пажњу на квалитетне садржаје.

„Покушајмо ако је могуће да нашој младости увијек у наслијеђе остављамо неке добре навике, обичаје и догађања попут ових, како би они лакше и боље обликовали свој духовни и емотвни живот, што ће им увијек бити потребно да одговоре изазовима које живот носи“, поручила је проф. Лучић.

Продуцент фестивала Милина Ковачевић казала је да су Дани музике једна од манифестација са најдужом традицијом у Херцег-Новом.

„У Дворани Парк биће одржана четири концерта, Музичкој школи два, а на Канли кули прави спектал „Музички ватромет“. Фестивал ће свечано отворити министарка културе и медија Тамара Вујовић, а говориће предсједник Општине Стеван Катић и умјетнички директор Борис Краљевић“, најавила је Ковачевић.

Покровитељ 41. Међународног фестивала Дани музике је Министарство културе и медија,  Општина Херцег-Нови и Туристичка организација ХН, а извршни продуцент ЈУК Херцег фест. Фестивал су подржали и бројни спонзори.

Програм 41. Међународног фестивала Дани музике

10. јул, сриједа Канли кула, 21

„Музички ватромет“ – свечано отварање 41. Дана музике

„Виртуози“ – фестивалски оркестар и хор (Србија)

диригент: Бојан Суђић

специјални гост: Синиша Радин, тенор

 11. јул, четвртак Сала Музичке школе, 21.30

„Подијум младих”

Симо Шишевић, клавир (Црна Гора)

Програм: Брамс, Метнер, Рахмањинов, Марић, Лист

гости концерта:

Кристијан Јовићевић, контрабас

млади таленти, награђивани ученици Музичке школе Херцег Нови

12. јул, петак Дворана „Парк”, 21.30

Трио „Cordis” (Аустрија)

Исмедина Кустурица, клавир

Otto Zeuner, виолина

Elisabeth Augsten, виолончело

Програм: Моцарт, Јуон, Шуберт, Римски-Корсако

14. јул, недјеља Дворана „Парк”, 21.30

Нивес Ненадовић, клавир (Црна Гора)

Игор Новак, виолончело, (Црна Гора)

Програм: Брамс, Гачевић, Глазунов, Рахмањинов, Шума

16. јул, уторак Дворана „Парк”, 21.30

Константин Богино, клавир (Србија/Француска)

Миомира Витас, сопран (Србија/Француска)

Програм: Скрјабин, Чајковски, Рахмањинов, Тајфер, Дебиси

18. јул , четвртак Сала Музичке школе, 21.30

Hürkan Ayvazoğlu, флаута, (Турска)

Ана Васић, клавир (Србија/Црна Гора)

Програм: Хендл, Пуланк, Кејџ, Форе, Јалцин, Доплер

20. јул, недјеља Дворана „Парк”, 21.30

Вече камерне музике – свечано затварање 41. Дана музике

Борис Краљевић, клавир (Црна Гора/Сингапур)

Вујадин Кривокапић, виолина (Црна Гора)

Филип Томић, виолончело (Србија)

Милица Здравковић, сопран (Црна Гора)

Програм: Бетовен, Шуберт

Цијена карте за свечано отврање је 10 еура, док ће за остале вечери 41. Дана музике бити по 5 еура.