pressNSL150922Међународни фестивал клапа биће одржан у Херцег Новом шести пут, у суботу, 17. септембра, а окупиће 10 клапа из Котора, Тивта, Бара, Херцег Новог, као и хрватских градова Оребић, Доњи Рат, Ластово, Конавле и Посушје из БИХ.

Сви љубитељи клапске музике позвани су да уживају у програму који ће бити организован у парку „Боке“, а у случају кише у Дому културе у Бијелој, са почетком у 20 часова.
Фестивал је ревијалног карактера, а намјера је да он наредних година прерасте у такмичарски, саопштили су организатори из НВО „Међународни фестивал клапа Херцег Нови“ на данашњој конференцији за новинаре. Покровитељи су Општина Херцег Нови и локална Туристичка организација, а техничка подршка је ЈУК „Херцег-фест“.
Клапска музика у Херцег Новом има озбиљну традицију, истакао је потпредсједник Општине, Мирко Мустур.
„Још од клапа Бокељи и Стари капетан па до данас имамо непрекинути континуитет клапског пјевања, које је препознатљива особина медитеранског краја, па и нашег града. Зато смо са задовољством прихватили да подржимо ову манифестацију, јер сматрамо да је клапско пјевање један од дијелова идентитета овог града. Што се нас тиче, ту смо да помогнемо, не само овај пут него и у будућности, да се овај фестивал развија“, казао је Мустур.
Директор Туристичке организације Херцег Нови, Ђорђе Станојловић упутио је организаторима честитке на изузетном труду и залагању које показују све ове године, наводећи да граду доносе „квалитетну манифестацију која је на својеврстан начин дубоко укоријењена у идентитет овог поднебља и жанровски најаутентичније оцртава Боку, Херцег Нови и градове дуж медитеранске ривијере“.
plakat150922Како је објаснио, подршка коју је Туристичка организација пружила овом пројекту заснована је на културној политици којом се већ пола године воде када је у питању организација манифестација од значаја и оних културних догађаја који су од есенцијалне важности за туристички производ Херцег Новог.
Ове године је концепција манифестације мало измијењена па ће пет клапа из Црне Горе, четири из Хрватске и једна из БИХ изводити по двије, односно три нумере, а идеја је да на репертоару буду пјесме које су публици добро познате, објаснио је Душан Тадић у име организатора, НВО „Међународни фестивал клапа Херцег Нови“ и домаће клапе „Castel Nuovo“.
„Обично смо имали клапе из Црне Горе и једну гостујућу клапу из Хрватске која би одржала концерт. Пошто ми планирамо да овај фестивал у будућности буде такмичарског карактера, позвали смо пет клапа из Црне Горе које пјевају уживо и још пет клапа, то су углавном пријатељи које сам сусретао на фестивалима, узимао контакте и остајао у добрим односима са њиховим водитељима, што сам ове године искористио да те клапе доведем у Херцег Нови“, рекао је Тадић.
На шестом издању фестивала наступиће: „Incanto“ и „Марис“ из Котора, „Јединство“ из Бара, „Јадран“ из Тивта“, мјешовита клапа „Гета“ из Оребића, женска клапа „Ладеста“ са Ластова, „Батуда“ из Доњег Рата, „Цавтајке“ из Конавала, „Звиздан“ из Посушја, као и домаћин,„Castel Nuovo“ из Херцег Новог.