nedeljanamimozi23Трећи дан 54. Празника мимозе на Шкверу прошао је у спортско-музичко-гастрономском знаку: фешта у оквиру које су Градска музика Херцег Нови и мале мажоретке продефиловали, домаћи угоститељи и Удружење жена Баошићи се представили гастро производима, одржани Новска скалинада и концерт Новљанина и музичке звијезде Горана Гампа Милојевића, као и локалног акустичног састава Лоw Волтаге, за резултат су имали изузетно добар провод и врхунско расположење.

Организатор данашње Феште на Шкверу је Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови. Поред Шквера, у Баошићу је одржана и фешта „Мириси и укуси фебруара“, на платоу испред Дома културе организован је базар домаћих производа и рукотворина, у забавном дијелу програма учествовали су клапа „Стари капетан“, културно-умјетничка друштва „Слога“ и „Игало“, „Културна мрежа Бијела“, „Дукати“ из Крагујевца, дјечији хор „Цвркутићи“ и аниматори за дјецу. Организатори су МЗ Баошићи и НВО Фешта.
Апсолутни побједници 9. Новске скалинаде, која је обухватала трасу од Шквера до тврђаве Шпањола и која је окупила више више од 160 такмичара из Црне Горе, Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Турске, Русије и Украјине су: Андреј Кордатов (Русија) и Екатерина Савкина (Русија), док је друго и треће мјесто припало Предрагу Рацковићу и Горану Пулигу (Хрватска) (мушка категорија), односно Јелени Томашевић и Екатерини Лаптевој (Русија) (женска категорија), а медаље су добили и освајачи прва три мјеста у старосним категоријама: до 11 година, од 12 до 15, од 16 до 19, од 20 до 29, од 30 до 39, од 40 до 49, од 50 до 59 и 60+.
У оквиру Новске скалинаде јуче је успјешно одржана и Мала скалинада. Више од 80 малишана узраста од 2 до 11 година успјешно је прешло дионицу скалинама од Шквера до Трга Николе Ђурковића, а кроз циљ су сви прошли као побједници, са бројем 1 на мајицама, и заслужили дипломе за учешће. Трци је претходио обилазак Новске скалинаде за дјецу, у пратњи водича из Триатлон клуба Херцег Нови.
Како је истакао Лука Чупић испред клуба, организација овогодишњег Празника мимозе премашила је његова очекивања и заиста се испоставља да срећа прати храбре и упорне – припреме Скалинаде и цијелокупног мимозиног празника су почеле доста раније, а добро вријеме и расположење прати сваки догађај.

Горану Гампу Милојевићу први наступ на Празнику мимозе био је прије 20 година и то са Градском музиком, али доћи и представити се својим ауторским радом домаћој публици и гостима за њега представља посебну част, наглашава овај умјетник и посебно истиче задовољство организацијом Парка мимозе, у којем ће бити одржано укупно преко 35 свирки.
На програму 54. Празника мимозе је више од 50 музичких, гастро, културних, дјечијих и спортских програма током 16 дана, од 17. фебруара до 04. марта Организатори су Општина Херцег Нови, Јавна установа културе „Херцег-фест“ и Туристичка организација Херцег Нови, уз подршку бројних спонзора и пријатеља фестивала.
Комплетан програм можете погледати на сајту: http://praznikmimoze.com , као и на друштвеним мрежама фестивала: https://www.facebook.com/praznikmimozehercegnovi i https://www.instagram.com/praznik_mimoze/