foto Vuk Ilic Susret S piscem NSLЈучерашњи дан на 54. Празнику мимозе био је права посластица за најмлађе посјетиоце – дружили су се са чувеним дјечијим писцем Љубивојем Ршумовићем у дворани “Парк”, а у Парку мимозе са веселом екипом “Авантура аниматора” који су у Херцег Нови донијели занимљиве игре, свијетлећи и ватрени шоу.

Након забаве за дјецу, у остатку вечери услиједио је и ужитак за родитеље, звуци француске музике у извођењу Clazz квинтета.
“Осјећам се као да сам рођени Новљанин”, рекао је Љубивоје Ршумовић поздрављајући дјецу и родитеље који су испунили не само мјеста за сједење, већ и пролазе и степенице велике сале дворане “Парк”. Програм је започео пјесмом “Деца су украс света”, коју су сви присутни у глас пјевали стојећи, како и приличи једној дјечијој химни.
Кроз своје риме и приче из богате биографије, чувени писац је говорио о пријатељству, екологији, љубави, књизи и читању. За публику у Херцег Новом Ршумовић је одабрао неке од преко 15.000 пјесама које је написао, а одабране стихове говорили су, уз писца, ђаци из све четири новске основне школе.
“Видјели су једног старца Фоча од стотину љета који им чита неке пјесме које они већ знају. Утисак је наравно добар, као и увијек са дјецом”, казао је чика Љубивоје.
“Предивно вече, било је задовољство видјети оволико дјеце на књижевној вечери са Љубивојем Ршумовићем. То је доказ да наша дјеца ипак воле да читају и кад им се овакво нешто понуди долазе, тако да ћемо наставити да организујемо овако квалитетне програме за дјецу”, казала је директорица Јавне установе културе “Херцег фест”, Татјана Атељевић.
Сусрету с писцем претходио је први дио наступа “Авантура аниматора” у Парку мимозе, а након књижевне вечери и други дио дружења са овом веселом дружином, која је од централног градског парка направила позорницу и играоницу. 

Због великог интересовања овај перформанс организован је два дана заредом, оба сјајно посјећена. У дневном програму учествовали су кловнови, штулаши и јумбо балони, а за дјецу је организовано и осликавање лица па су из парка излазиле мачке, лавови, стрип јунаци. Ноћни наступ имали су ЛЕД роботи, виле и акробате са ватром.
Уз овај програм, дјеца су искористила прилику да се у Парку мимозе опробају у клизању, пењању на вјештачку стијену или уживају у различитим посластицама.
“Морам да кажем да је Парк мимозе један од главних догађаја овог Празника, феноменална је идеја и ја сам јако срећна што је “Херцег-фест” имао прилике да свему овом помогне”, казала је Атељевић и истакла: “Мислим да је ове године организација Празника мимозе одлична, ово је само показатељ да када се почне на вријеме све иде много боље. Свој допринос су дали сви, Општина Херцег Нови, “Херцег-фест”, Туристичка организација, Секретаријат за културу, а када се ради сложно успјех је ту”.
По завршетку дјечијег програма услиједио је наступ Clazz Квинтета у оквиру Дана Француске у Парку мимозе. Овај састав је представио дјела Клода Болинга, савременог француског композитора који спаја jazz и класику, а програм је организовану у сарадњи Општине Херцег Нови са Амбасадом Француске у Црној Гори и Француским институтом Црне Горе.
“За нас је радост да подијелимо своју музику, своју културу, овај Празник мимозе је први корак, а ми можемо и желимо да радимо више у Херцег Новом, то је важан град за културу и за радост”, истакао је амбасадор Француске у Црној Гори, Кристијан Тимоније, који је синоћ присуствовао програму у Парку мимозе.
Тимоније је најавио да очекују нову прилику за сарадњу, што ће подразумијевати и повезивање Херцег Новог са француским градом Манделије ла Напул, који такође има фестивал у част мимозе. Како је казао Тимоније, то је још један корак у правцу јачања односа у области туризма и повећања броја француских туриста, јер знају да је ово “савршено мјесто за одмор и желе да раде више за Херцег Нови”.
Празник мимозе вашој пажњи вечерас препоручује представу “20.000 миља под морем” Градског позоришта из Подгорице, урађену по чувеном роману Жила Верна. Почетак је заказан 18 часова, у дворани “Парк”, а цијена улазнице је 4 еура.
Организатори 54. Празника мимозе су Општина Херцег Нови, Јавна установа културе „Херцег-фест“ и Туристичка организација Херцег Нови, уз подршку бројних спонзора и пријатеља фестивала.
Комплетан програм можете погледати на сајту: www.praznikmimoze.com, као и на друштвеним мрежама фестивала: https://www.facebook.com/praznikmimozehercegnovi и https://www.instagram.com/praznik_mimoze/

Фото: Вук Илић (Сусрет с писцем), Звездана Кујовић (Авантура аниматори)