NAs01032023aaaaa 1

Малишани из Херцег-Новог синоћ су са подморницом “Наутилус” кренули у позоришно путовање кроз морске дубине, дуго 20.000 миља. У пуној дворани “Парк”, дјеца су имала прилику да упознају чудесна створења која се крију испод морске површине и науче више о њиховом значају, захваљујући представи “20.000 миља под морем” Градског позоришта из Подгорице, која је гостовала на 54. Празнику мимозе.

У комаду урађеном по чувеном роману Жила Верна улоге су тумачили Жељко Радуновић, Божидар Зубер, Уна Лучић и Дијана Драгојевић. Режију потписује млади словеначки редитељ Марко Чех, а драматизацију Јасмина Фулурија.

“Увијек је лијепо играти за новску публику, увијек је пуна сала, а то је нама глумцима увијек вјетар у леђа и онда можда више неко и игра, просто уживамо и заиста је увијек лијепо и велико задовољство доћи у Херцег Нови и играти представу”, истакла је Дијана Драгојевић коју смо синоћ гледали у улози професорице Аронаксе.

Како каже, рад на овој представи био је намаштавање и игра, у нади да ће успјети дјеци да приближе свијет морских дубина и важност његовог очувања.

“Дјеца се први пут сусрећу са неким морским животињама, тако да се надам да смо направили праву ствар са тим слајдовима са животињама које не могу да виде нигдје осим на филму. Приближили смо им колике су, на којим дубинама живе, тако да је било и едукативног карактера”, навела је Драгојевић.

Улогу Консеј тумачи Новљанка Уна Лучић, студенткиња Факултета драмских умјетности на Цетињу. Она је изразила задовољство сваком приликом да игра у Новом јер је “најљепше играти код куће” и пожељела да се на новској сцени што чешће играју представе за дјецу, јер су малишани фасцинирани и најмањим детаљем који могу да виде. Каже да је за дјецу много теже играти, али да то има својих чари.

“Било је занимљиво радити са редитељем који није из наше земље и који није добро знао наш језик, а поготово због тога што сам имала прилику да радим са људима којима је ово стота дјечија представа и онда је додатно искуство да вас науче која су то средства која се користе док се игра за најмлађу публику. Свакако лијепо искуство, пуно рада који је био јако значајан за мене”, рекла је Лучић.

Костимографију за представу потписује Тијана Тодоровић, музику Младен Никчевић, а сценографију Нежа Мекота.

Након представе дружење је настављено у Парку мимозе, гдје је уприличена “Ноћ сјећања на стари Херцег-Нови”, уз новске делиције и наступе локалних извођача: Милана Добриловића, клапе Castel Nuovo и састава Exodusi.

Следећи догађај на 54. Празнику мимозе Херцег-Нови биће Дан Новог Сада, у петак, 24. фебруара. Програм почиње изложбом “Осјети дух Новог Сада” у фоајеу дворане “Парк” од 19 часова, а потом слиједи концерт Звонка Богдана у Парку мимозе (парк “Боке”) од 21 час.

Организатори 54. Празника мимозе су Општина Херцег-Нови, Јавна установа културе „Херцег-фест“ и Туристичка организација Херцег-Нови, уз подршку бројних спонзора и пријатеља фестивала.

Комплетан програм можете погледати на сајту: www.praznikmimoze.com,  као и на друштвеним мрежама фестивала: https://www.facebook.com/praznikmimozehercegnovi и https://www.instagram.com/praznik_mimoze/