0030032021Дневни центар за дјецу са сметњама и тешкоћама у развоју Херцег Нови започео је реализацију пројекта кроз који ће бити набављено специјализовано возило за превоз корисника, уведена савјетодавна услуга за дјецу, родитеље и запослене, те одржане обуке који ће оснажити капацитет установе и побољшати квалитет пружања услуга.

Пројекат под називом „Побољшање квалитета услуга које се пружају дјеци са сметњама и тешкоћама у развоју кроз увођење нових услуга обуке и савјетовања за дјецу, родитеље и запослене – ЕСЦИ“ одобрен је у оквиру Позива за подршку пружању услуга социјалне и дјечије заштите који је дио Програма Европске уније и Црне Горе за запошљавање, образовање и социјалну заштиту. Реализује га Дневни центар за дјецу са сметњама и тешкоћама у развоју, уз подршку Општине Херцег Нови, саопштено је на данашњој конференцији за новинаре.
„Реализацијом пројекта отвара се могућност за унапријеђење рада Дневног центра. Значај овог пројекта огледа се и у чињеници да заједнички, у сарадњи са партнерима из ЕУ, градимо боље услове за боравак корисника у Дневном центру“, истакла је потпредсједница Општине Херцег Нови Весна Самарџић и поручила да је заједнички задатак унапријеђење положаја и заштита права особа са инвалидитетом.
02 KosicКако је казала, Општина је подржала пројекат са 12.000 еура, а на годишњем нивоу издваја значајна средства за рад Центра која износе око 140.000 еура.
„Као град и као друштво, јасно је да постепено остварујемо вриједне кораке напријед. У прилог томе говори и реализација изградње новог, модерног Дневног центра у Суторини. Као координатор за изградњу објекта, веома сам поносна и задовољна што ћемо наредбних дана отворити нови Дневни центар. Сигурна сам да ће родитељи и млади бити задовољни, да ће нови објекат у потпуности испунити своју сврху и бити мјесто напретка, заједништва и једнакости“, рекла је Самарџић.
Она је додала да ће, у складу са недавно усвојеним Локалним акционим планом у области инвалидности, локална управа ускоро отворити и канцеларију за особе са инвалидитетом, што је додатни корак ка бољој комуникацији и конкретној акцији у циљу израде квалитетне базе података и реализације бројних пројеката који су предвиђени Акционим планом.
„Особе са инвалидитетом су равноправан дио нашег друштва и заједнице, и заслужују да се тако према њима односимо“, закључила је Самарџић.
Увођењем нових активности у Дневном центру Херцег Нови овај пројекат ће оснажити капацитете установе тако што ће се побољшати квалитет пружених услуга корисницима, истакла је директорица Дневног центра, Драгица Косић.
„У овом тренутку имамо укупно дванаесторо дјеце и младих који су корисници услуга нашег центра и надамо се да ће им овај пројекат побољшати квалитет живота, а да ће запослени стећи нова знања и вјештине које ће помоћи у увођењу нових активности“, казала је Косић.
Представљајући активности у оквиру пројекта, Косић је објаснила да ће бити набављено специјализовано возило за превоз корисника, одржане специјализоване обуке за запослене под називом „Основна обука за рад са породицама дјеце, младих и одраслих са сметњама у развоју“ и уведена савјетодавна услуга.
„Тим стручњака ће пружати савјетодавно-терапијске услуге корисницима Дневног центра, њиховим  родитељима и запосленима у овој установи. Спроводићемо активности дефинисане Планом рада савјетодавно-терапијске службе и надамо се да ће тиме бити битно побољшана постојец́а услуга и уведен нови, савјетодавно-терапијски сервис у Дневном центру“, рекла је Косић.
Такође, у плану је и спровођење акредитованог тренинг програма „Обука за примјену конкретних поступака у раду са особама из аутистичног спектра и комбинованим сметњама“, који има за циљ побољшање стручног знања и вјештина запослених у Дневном центру.
Како је казала Косић, у досадашњем периоду, и поред пандемије изазване вирусом ковид-19, у Дневном центру су спроведене припремне активности како би успјешно реализовали пројекат и остварили очекиване резултате.
Реализација је почела у јануару ове године и трајаће годину дана, током којих ће овај пројекат укупне вриједности 78.862,02 еура допринијети јачању социјалног, дјечијег и система заштите особа са инвалидитетом у Црној Гори.