Nas07032022bb

У оквиру потпројекта „MNE8“ Регионалног стамбеног програма данас је у Херцег-Новом означен почетак изградње кућа за пет расељених породица које су свој дом нашле у овом граду. Тим поводом, у Општини је уприличен састанак са учесницима у пројекту и породицама које ће на овај начин трајно ријешити своје стамбено питање.

По завршетку састанка, корисници су заједно са координаторима пројекта, представницима извођача, надзора и пројектантског тима обишли локације на Гомили, Подима, у Суторини, Требесину и Каменарима.
„Ово је други дио пројекта и он се односи на изградњу индивидуалних објеката за избјегла и расељена лица која имају сопствене плацеве. Херцег-Нови је аплицирао и било је двадесетак захтјева породица, међу којима је кандидациона комисија одабрала десет. Данас имамо почетак радова на изградњи пет стамбених објеката, а интензивно се ради на прикупљању пројектне документације и испуњавању свих предуслова како би још пет било припремљено за наредни тендер“, рекла је потпредсједница Општине Херцег-Нови, Весна Самарџић.
Како је објаснила, основни критеријуми у одабиру корисника били су тешка материјална ситуација и посједовање плаца на којем није подигнут никакав објекат.
„На овај начин ћемо помоћи значајном броју наших суграђана. То јесу избјегла и расељена лица, али они су данас наши суграђани који дуго живе у Херцег-Новом, а заиста има доста оних који су у веома тешкој ситуацији. Задовољство је да Општина може да пружи допринос у обезбијеђивању услова за њихов достојан живот у нашем граду“, поручила је Самарџић.
Подсјетила је да је Регионални стамбени програм до сада значајно помогао рјешавање стамбених питања расељених лица у Херцег-Новом, кроз омогућавање куповине станова, а у наредном периоду се очекује завршетак тендерске процедуре за збрињавање још осам породица.
„За нас данас званично почињу радови јер ће заједно са извођачем, надзором и тимом који је радио пројектовање објеката бити обиљежене, односно исколчене, локације за почетак изградње“, казала је координаторка пројекта у име Министарства финансија и социјалног старања, Будимирка Ђукановић.

Она је објаснила да потпројекат „MNE8“ предвиђа изградњу укупно 51 куће за расељена и интерно расељена лица у Црној Гори. Завршен је први тендер у оквиру којег ће бити изграђене куће за 31 породицу, које су до сада обезбиједиле урбанистичко-техничке услове и пројектну документацију. Извођач радова је „Eurozox“ из Даниловграда, а надзор ће вршити „Civil engineer“ из Подгорице.
„Заиста нас радује чињеница да данас у Херцег Новом почињемо са изградњом пет објеката кроз прву фазу. Заиста желим да нагласим добру сарадњу са локалном заједницом и Општином Херцег Нови, са свим колегама са којима смо радили. На нашу заједничку радост, породице ће коначно добити кров над главом и ово представља једно од трајних рјешења за рјешавање стамбеног питања расељених лица, јер су објекти од тврде градње и биће у власништву корисника“, истакла је Ђукановић.
Вриједност инвестиције за све општине је око милион еура, а ангажовање стручног надзора око 40 хиљада, информисала је Бојана Митрић из Управе јавних радова, као имплементационе јединице за Регионални стамбени програм. Сва уговорена средства финансирају се искључиво из донација, а допринос државе у овом програму је обезбијеђење локација и инфраструктурних прикључака за објекте.
„Министарство финансија и социјалног старања је објединило захтјеве корисника по општинама и предало надлежним институцијама како би се остварили услови за почетак изградње. У Никшићу су радови у припремној фази, у Даниловграду су на двије локације куће већ озидане до нивоа кровне конструкције, а данас крећемо са Херцег--Новим и пријављени су радови на још два објекта у Тивту. Настојали смо да током зиме обезбиједимо почетак радова у јужном и централном региону, а с прољећа ће сјеверне општине“, рекла је Митрић.
Међу корисницима који су присуствовали састанку у Општини био је и Бранко Славић, који Херцег-Нови данас зове својим домом.
„У априлу ће бити 30 година како сам отишао од куће, промијенио сам 33 мјеста на којима сам боравио, а у Херцег-Новом само од 1992. године. Неизмјерно сам захвалан што ћу бити у могућности да коначно добијем кућу“, казао је Славић.
У састанку и обиласку терена учествовали су, поред представника Министарства и Управе, запослени у Секретаријату за локалну самоуправу Општине Херцег-Нови, представници Агенције за пројектовање и планирање, те извођача и стручног надзора, компанија „Eurozox“ и „Civil engineer“.
Активности у оквиру Регионалног стамбеног програма спроводи Министарство финансија и социјалног старања, у сарадњи са Управом јавних радова и Општином Херцег-Нови, а уз подршку Развојне банке Савјета Европе. Главни донатор је Европска Унија, а значајне новчане контрибуције осигурале су: Влада Сједињених Америчких Држава, као и Владе Италије, Њемачке, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске. Снажну подршку програму дају Високи комесаријат Уједињених народа за избјеглице – UNHCR и Организација за сигурост и сарадњу у Европи – OSCE.