naslovnaLS18052022

Делегације Општинског одбора СУБНОР-а 1941-1945 Херцег-Нови и СУБНОР-а Требиња положиле су заједно са представницима Општине Херцег-Нови вијенце на спомен-костурницу на Каменом, у част 180 умрлих и стријељаних родољуба и припадника Народноослободилачке борбе чији су посмртни остаци похрањени на том мјесту.

У име локалне самоуправе вијенац на спомен-костурницу поставио је секретар за локалну самоуправу Жељко Бајчета, а како је истакао предсједник Општинског одбора СУБНОР-а Херцег Нови, Ђоко Злоковић, овај споменик није заборављен и у будућности ће га заједно са требињским борачким организацијама редовно обилазити како би одали пошту и евоцирали сјећање на стријељане борце НОБ-а који су били заточени у логорима Превлака и Мамула.

Према ријечима предсједника СУБНОР-а Требиња, Рајка Ћапина, сви врло добро знамо шта је вихор рата носио и шта је иза себе остављао. Оно што наши људи овдје сигурно имају и нико им не може одузети су слободарски дух, правдољубље и нешто што нас чини управо изнад оних који су имали намјеру да нас сатру и униште, нагласио је Ћапин.

-Они многобројнији, наоружанији, логистички опремљенији, мислили су да имају све. Ипак, само су мислили. Оно што ми имамо и носимо у својим генима и што смо наслиједили од предака који су водили вишевјековне борбе - то је да слободу љубимо изнад свега. То је био наш подстрек и звијезда водиља, што је на крају резултирало нашом побједом над окупатором. Показали смо свијету да „мали народ“ може да уради све када је наоружан светим идејама и главним постулатима антифашизма, а то су мир и слобода, истакао је Ћапин.

Говорећи о значају антифашистичке борбе, предсједник МЗ Камено, Горан Становчић, нагласио је да “нема узвишеније ствари него кад човјек да свој живот у борби против фашизма, за слободу своје отаџбине, за напредак своје дјеце, да живе у миру и слободи”.

Обиљежавању сјећања на пале борце присуствовали су и начелник Одјељења за борачко-инвалидска питања града Требиња, Миодраг Новокмет, потпредсједник СУБНОР-а Требиња Миро Морић, потпредсједник СОБНОР-а Црне Горе, Љубенко Боровић, члан УО СОБНОР-а Црне Горе Милан Вајагић, Слобо Новаковић из СУБНОР-а Херцег Нови 1941-1945 и предсједник мјесног одбора ОБНОР-а Зеленика, Ранко Кишић.

Од марта 1942. до октобра 1943. године на подручју Херцег-Новог италијанска војска је организовала концентрационе логоре Превлака и Мамула у којима су били затворени заточеници бокешких, херцеговачких и јужно-далматинских општина. Стријељања су извршена у селу Камено, на тврђави Шпањола и у кругу логора Превлака.