Nas05072023

Представници туристичког одсјека њемачке националне ауто-мото организације ADAC посјетили су јуче Црну Гору и у хотелу Лазуре у Мељинама разговарали о могућностима сарадње са представницима Владе и челницима Општине Херцег-Нови. Циљ је искористити веома јаке канале промоције ADAC-а и приближити понуду Црне Горе туристима са њемачког и осталих тржишта западне Европе.

Њемачка организација ADAC, са 21 милион чланова и око 9 000 хиљада запослених у различитим областима, има снажну улогу у диктирању туристичких кретања својих чланова, а кроз организацију и повезаност са органима своје и држава партнерских земаља, омогућавају квалитетну промоцију и видљивост одређене дестинације. Таква могућност промоције потребна је Црној Гори како би се вратила у позицију прије деведестих када је биљежен значајно већи број туриста са њемачког тржишта, казао је министар економског развоја и туризма Горана Ђуровића.

„Вјерујем да морамо искористити неке од тих канала продаје како би се позиционирали на један квалитетан начин на њемачком тржишту. Током првог квартала ове године имали смо 35 000 туриста туриста из Њемачке, прошле године њих 153 000, али то нису бројеви који нас задовољавају. Искрено вјерујемо да Црна Гора има потенцијал да привуче већи број туриста из Њемачке и да ћемо и ми искористити ту могућност попут Хрвата, који су кроз ову апликацију и кроз њихове канале промоције, вишеструко повећали број туриста из Њемачке. Опредјељење је да се фокусирамо на западно тржиште и искористимо ову шансу која се указала“, истакао је министар Ђуровић.

Додао је да ће се посебно фокусирати на снажнији развој камперског туризма који је веома популаран код њемачких туриста, а у Црној Гори није на одговарајућем нивоу као у земљама у окружењу.

Предсједник сектора за туризам ADAC-а, Карлхајнц Јунгбек прича да је на сугестију једног од четири власника комплекса Лазуре, Сергеја Мартинова дошао у Црну Гору, како би упознао дестинацију и инвестирао у туризам.

„Имамо добар примјер како се бизнис развија. Све је почело приватним контактом између мене и мог пријатеља. Добио сам све информације. Дошао сам овдје, развићемо одређену врсту бизниса заједно. Све ћемо то остварити захваљујући инфраструктури и одређеним стварима које сами направимо“, наводи Јунгбек уз отворену могућност да након упознавања приморја следећи пут посјете сјевер Црне Горе.

Јунгбек је похвалио квалитет услуга на приморју и истакао да Црна Гора туристима нуди одличну храну, велики избор у ресторанима, а посебно је издвојио природне љепоте.

Састанку су присуствовали предсједник Општине Херцег-Нови Стеван Катић, секретар за туризам, економски развој и инвестиције Ненад Витомировић и секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Митар Кисјелица, као и представници ADAC-а, затим министарства економског развоја и туризма и министарства за капиталне инвестиције Црне Горе.