Stari grad HN 2023

Санацију клизишта у ширем захвату тврђаве Канли кула радиће „Intermost“ доо из Подгорице, док је за стручни надзор задужена компанија „Пројектман“ доо, потврдио је секретар за туризам, економски развој и инвестиције Ненад Витомировић. Претходно су, како је казао, урађени истражни радови, као и пројекат санације, а почетак радова планиран је већ крајем септембра.

Према тендеру Управе за капиталне пројекте вриједност радова је 909.922,65 еура без ПДВ-а, док је рок за завршетак 180 дана од увођења извођача у посао.

Пројектом је обухваћена санација клизишта које се протеже од магистралног пута до цркве Св. Архангела Михаила и трга Белависта, казао је секретар Витомировић.

vitomirovic2023„Ријеч је о првом већем пројекту за стари дио града, најважнијем након обнове од земљотреса 1979. године. Не ради се само о заштити културно-историјског насљеђа већ и санацији дијела клизишта које би могло да угрози Стари град јер посљедице нису видљива само на Канли кули, већ и на појединим објектима, улицама и тргу испод куле. То је захтјевало хитан одговор, једноставно се ова пријетња морала отклонити“, истакао је Витомировић.

Додаје да је немогуће започети реконструкцију Канли куле, нити сређивање Старог града и трга Белависта док се не заустави даље клизање терена.

„Тек након тога ће се, на основу УТУ које је издало ондашње Министарство одрживог развоја и туризма, израдити техничка документација и кренути у реконструкцију тврђаве. Не само тврђаве већ и уређења проблематичних микролокација у Старом граду те ћемо напокон добити центар града како и доликује нашем Херцег-Новом“, казао је секретар Витомировић.

Најављује да ће у наредним годинама већа пажња бити посвећена старом језгру града и тврђавама које су херцегновски бренд.

„Шпањола постаје хаб и центар креативне економије а остале тврђаве ћемо валоризовати кроз спој културе и туризма. Тиме ће се повећати атрактивност Херцег-Новог као туристичке дестинације али и пружити додатна прилика и садржаји домаћим предузетницима и креативцима за рад и развој“, закључује Витомировић.