NSL15102021Пројекат “Culture Twinning”, у којем је учествовала Општина Херцег Нови заједно са Општином Ново Место (Словенија) у партнерству са АЛДА-ом, Развојним центром у Новом Месту (Словенија) и општинама Торун (Пољска), Вилафранца де Пенедес (Шпанија), Трнава (Словачка), Лангхенаген (Њемачка), Бухл (Њемачка), Бихаћ (Босна и Херцеговина), успјешно је окончан.

-Главни циљ двогодишњег пројекта био је стварање јаке мреже градова побратимљених ради заједничког промовисања културног туризма и подизања свијести грађана о значају културног наслијеђа. Циљ је успјешно постигнут, наводе из Секретаријата за туризам, економски развој и предузетништво Општине Херцег Нови.
Културно наслијеђе састоји се од културних и стваралачких ресурса са вриједношћу за друштво који су јавно признати како би се сачували за будуће генерације. Богато и разнолико културно наслијеђе средње Европе једна је од кључних атракција за туристе који посјећују то подручје. Зато је локално наслијеђе постало важан економски фактор. Напори на очувању и коришћењу културног наслијеђа могу помоћи у стварању прихода од туризма, посебно у удаљеним регионима, далеко од економских центара, који се ослањају на услуге везане за туризам при запошљавању. Одрживо коришћење културног наслијеђа је од суштинског значаја како би се осигурало да ће централна Европа остати популарна дестинација за посјету и живот.

Размјеном добре праксе, искуства и стручности укључених партнера повезано је укључивање грађана и подигнута свијест о важности европског културног наслијеђа кроз различите догађаје и промоцију. Кроз активности пројекта ојачана је толеранција и међусобно разумијевање међу европским грађанима који поштују и промовишу културну и језичку разноликост, доприносећи притом међукултурном дијалогу.
Пројекат је изградио мрежу градова за промоцију културног наслијеђа у дугорочној перспективи, развио могућности за међусобно разумијевање, међукултурно учење, солидарност и друштвени ангажман.

Пројекат је званично започео почетним састанком који је одржан у новембру 2018. године, а партнери на пројекту окупили су се у Вићенци како би разговарали о имплементацији будућих активности. Пројекат, који финансира пројекат Европа за грађане, водила је Општина Ново Место (Словенија) у партнерству са АЛДА-ом, Развојним центром у Новом Месту (Словенија) и општинама: Херцег Нови (Црна Гора), Торун (Пољска), Вилафранца де Пенедес (Шпанија), Трнава (Словачка), Лангхенаген (Њемачка), Бухл (Њемачка), Бихаћ (Босна и Херцеговина).
-Кроз наше активности, партнери су имали прилику да се упознају и представе своје градове и своје културно наслијеђе, као и да ступе у интеракцију са локалним актерима који дјелују на пољу културне баштине. Будући да је културно наслијеђе у фокусу, на свим догађајима откривали смо богато културно наслијеђе свих градова. У Италији је одржано интерактивно вођење за дјецу како би се нагласио значај образовања младих генерација о локалном културном наслијеђу. Међународна конференција "Стратешки развој туризма заснована на валоризацији културног наслијеђа" у Херцег Новом окупила је учеснике из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Пољске, Шпаније, Словачке, Њемачке и Црне Горе, као и представнике Европског удружења за локалну демократију (АЛДА). Конференција је била посвећена представљању примјера добре праксе вредновања културног наслеђа у европским градовима. У Новом Месту смо одржали хакатон на коме су дјеци представљени инспиративни примјери добре праксе иновативног туристичког културног наслијеђа, а ми смо посјетили 4. фестивал живота и кувања у гвозденом добу. Занимљив програм имао је тржиште - излагање древних заната и производа, суд за храну са додиром кулинарства и пића из гвозденог доба, триалирање, гађање самостријелом, сценски наступ са музиком и плесом итд. Наш четврти догађај био је у лијепом, историјском, динамичном и једном од најстаријих градова у Словачкој. Учеснике је заиста импресионирао живописни историјски центар Трнаве, јединствена средњовјековна атмосфера, кулинарски специјалитети и гостопримство током Традиционалне трнавске пијаце. У Вилафранци смо размијенили идеје о методама за стварање културног знања, јачању културе у друштву и повећању тежине културе у промовисању квалитета културног туризма. Следећег дана смо имали прилику да упознамо културу „кастела“ кроз широк спектар активности везаних за њихов свијет. Показали су нам како промовишу и развијају лидерство и изградњу тима својим друштвеним, образовним и спортским вриједностима, поштујуц́и културно наслијеђе, наводе из Секретаријата за туризам, економски развој и предузетништво Општине Херцег Нови.
Шести и посљедњи састанак пројекта, који је допринио укључивању грађана и свијести о културној баштини у неколико европских партнерских градова кроз образовање и цјеложивотно учење, одржан је у Бихаћу. Домаћин се потрудио и припремио незаборавно затварање пројекта. Завршну конференцију надоградили су искуством из своје културне понуде. Урбани пулс града са изузетно разноликом и јединственом историјом различитих култура и вјера обогаћује понуду на ријеци Уни. Догађај је званично закључио заједнички пројекат, али ће успостављене везе између партнера живјети и стварати заједничке приче поткријепљене богатством природног и културног наслијеђа.
Пројекат је досегао више од 460 директних учесника догађаја и више од 40.000 индиректних учесника путем веб странице пројекта, веб локација партнера, конференција за штампу, вијести и чланака.