konkursПартнерске организације Локалног партнерства - Секретаријат за туризам, економски развој и предузетништво и Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови, Завод за запошљавање Црне Горе - подручна јединица Херцег Нови, Факултет за менаџмент Херцег Нови, НВО Ксена, „Перла“ доо позивају све заинтересиране незапослене женске особе које желе покренути властити посао да се пријаве за учешће у програму подршке развоју женског предузетништва.

baner

Програм подршке реализују партнери у оквиру пројекта „ПОДРШКА РАЗВОЈУ ЖЕНСКОГ ПРЕДУЗЕТНИШТВА“ који се спроводи у оквиру програмске шеме „World of Work in Montenegro: Paving the Road to Recovery“, коју финансира Фонд за добро управљање, јединица Канцеларије за вањске послове, Commonwealth и развој (ФЦДО) владе Велике Британије, а реализује Међународна организација рада (МОР). Циљ пројекта је даљи развој предузетништва у локалној заједници и побољшања инклузивне предузетничке структуре, на подручју општине Херцег Нови.
До краја пројектне реализације очекују се унапређење капацитета најмање 25 незапослених жена у пословном планирању као и седам функционалних ново-регистрованих самосталних дјелатности или друштава.  
Јавни позив је усмјерен према незапосленим женама са подручја општине Херцег Нови које желе покренути властити бизнис уз финансијску и савјетодавну подршку наведеног партнерства.
Право на учешће у програму подршке развоја пословних идеја и бизниса, имају пунољетне женске особе које желе регистровати посао на подручју општине Херцег Нови, а које су на евиденцији Завода за запошљавање најмање 2 мјесеца прије дана објављивања овог јавног позива. Предност за учешће у процесу пружања подршке развоју бизниса, имати ће:

  • незапослене жене са инвалидитетом
  • мајке дјеце са поседним потребама
  • дугорочно незапослене жене (старије од 50 година)
  • жене које живе ван насељених подручја
  • жене које већ раде у неформалној економији (имају неки бизнис који није регистрован још)

Пожељно је да кандидаткиње имају:

  • Висок ниво мотивације за покретање самосталног бизниса
  • Одређени обим властитих средстава за пословање
  • Образовање за исте или сличне послове
  • Радно искуство на истим или сличним пословима
  • Способност аналитичког размишљања и дефинисања јасне пословне идеје

Незапослене жене заинтересоване за похађање обуке за развој бизнис идеје и покретање властитог бизниса могу се пријавити путем намјенски припремљеног Обрасца за учешће у програму у периоду од 24.јануара до 10.фебруара 2022. године.
Програм обуке ће се реализовати за укупно 25 кандидаткиња. Кандидаткиње чије пријаве буду прихваћене од стране партнерства, односно Комисије за процјену бизнис идеја, добиће прилику да учествују у обуци „Gender and Entrepreneurship Together (GET Ahead)“, у оквиру које ће стећи знања неопходна за разраду пословне идеје и комплетирање бизнис плана. Обука ће трајати 5 дана, а трошкови учешћа биће осигурани од стране организатора.
Подносилац пријаве може аплицирати само са једном бизнис идејом у каснијој фази, односно само са једним бизнис планом.
Укупан износ средстава опредијељених за расподјелу по овом позиву износи 49.000 УСД. Средства за ову намјену опредијељена су кроз пројекат „Wорлд оф Wорк ин Монтенегро: Павинг тхе Роад то Рецоверy“, подршка развоју женског предузетништва. Уколико је укупна вриједност бизнис плана већа од износа средстава који се може одобрити по овом позиву, подносилац пријаве је дужан да наведе друге изворе финансирања бизнис плана у циљу његове свеукупне реализације.
Комисија за одабир ће одабрати укупно  7 бизнис планова, чији носитељи ће добити финансијску и савјетодавну подршку за оснивање и развој бизниса.
Финансијска подршка за појединачни пословни подухват може бити највише до 7.000 УСД, у зависности од сложености пословне идеје. Одобрена средства се могу искористити искључиво за финансирање оправданих трошкова. Под оправданим трошковима сматрају се трошкови улагања у материјалну и нематеријалну имовину, трошкови регистрације бизниса и доприноса и оперативни трошкови који укључују трошкове особља и административне трошкове. Дозвољено је максимално 50% износа кориштења средстава за набавку опреме потребне за развој бизниса. Средства су неповратна уз услов да се у цјелости користе за развој регистрованог бизниса.
Финансијска подршка се не може користити за следећу намјену:
-  за реализацију активности које су у надлежности или одговорности Владе Црне Горе, као што су формално образовање, формална здравствена заштита и сл.;
- за пољопривредне дјелатности које се подржавају из општинског агробуџета
- за куповину и расподјелу хуматирање помоћи;
- за куповину возила;
- за једнократну израду, припрему и штампање књига, брошура, билтена, часописа и случно, уколико објава таквих публикација није дио неког ширег програма или свеобухватнијих и континуираних активности;
- за активност која се сматра незаконитом или штетном по околину и опасном за људско здравље, нпр.: игре на срећу, дуван, алкохолна пића (изузев производње вина и воћних ракија);
- за новчане казне, трошкове парничног поступка;
- за трошкове настале у периоду прије потписивања Уговора о имплементацији бизнис плана;
- за плаћња у трговини, натури и плаћања путем робне размјене;
- за куповину готових производа у циљу препродаје;
- за неморалне и нелегалне активности
Обука ГЕТ Ахеад за одабране кандидаткиње ће у првој фази бити омогућена за маx 25 кандидаткиња, који су на бази властитих пословних идеја, одабране за учешће. Током 5 дана, кандидаткиње ће имати прилику да усвоје нова знања за развој пословне идеје и обједињавање бизнис плана по овом расподреду:
- Модул 1 – увод у курс ГЕТ Ахеад
- Модул 2 – Покретање бизниса: увод
- Модул 3 – Бизнис план: маркетинг
- Модул 4 – Бизнис план: послови
- Модул 5 – Бизнис план: финансије
- Модул 6 – Бизнис план: људи
- Модул 7 – Бизнис план: ризици
- Модул 8 – Одлучивање и преговарање
- Модул 9 – Пословна презентација и излагање
- Модул 10 – Развој мреже подршке
Након завршене обуке кандидаткиње ће припремити бизнис планове у складу са припремљеним обрасцем који ће добити након похађања обуке. Рок за достављање формулара са бизнис планом биће 10 дана од дана окончања петодневне обуке.
Друга фаза подршке биће омогућен за кандидаткиње, ауторке најбоље оцјењених бизнис планова. Овај пакет подршке подразумијева сарадњу у континуитету са кандидаткињама и менторску подршку приликом регистрације и даљег развоја бизниса.
Овако креирана подршка осигурава дугорочан развој најбољих бизнис планова и смањује ризик од стагнације у пословању, односно потенцијалног затварања малог бизниса.
Финансијску и савјетодавну подршку пружају чланови партнерства, односно тренери за спровођење ГЕТ Ахеад тренинга кроз помоћ при:
•    Утврђивање трошкова производа и услуга
•    Финансијско планирање
•    Почетни капитал
•    Дорада бизнис плана
Све кандидаткиње ће током обуке бити детаљно информисане о критеријумима за оцјену квалитета бизнис плана.  
Бизнис идеје које могу утицати на смањење негативних ефеката KОВИД-19 су добродошле.
У складу са одредбама Закона о заштити података о личности, лични подаци кандидата биће кориштени искључиво у сврху учешћа у програму.
Заинтересоване кандидаткиње треба да попуне пријавни образац који је доступан на wеб страници Општине Херцег Нови. Образац могу и лично преузети на грађанском бироу Општине Херцег Нови.
Рок за подношење пријава је од 24. јануара до 10.фебруара 2022.године до 15h.
Пријавни образац се подноси на грађанском бироу општине Херцег Нови, за Секретаријат за туризам економски развој и предузетништво, у затвореној коверти.
Непотпуне и неблаговремене пријаве неће бити узете у разматрање.
За додатне информације можете контактирати Сузану Мемаровић путем маил адресе: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Пријавни образац за учешће на обуци (.pdf)

Правилник о критеријумима за одабир корисника и начину пружања подршке за почетак и развој пословања (.pdf)

Јавни позив (.pdf)