NV00Секретаријат за туризам, економски развој и инвестиције Општине Херцег Нови позива све чиниоце локалне бизнис заједнице, а нарочито привредне субјекте који се баве угоститељском дјелатношћу, пољопривреднике и трговце, на координисано дјеловање и успостављање међусобне сарадње, у сусрет љетњој туристичкој сезони.

Ресорни Секретаријат је спреман да пружи стручну помоћ при удруживању привредника на нивоу општине Херцег Нови и при формирању регионалних кластера на нивоу Боке которске, поручује секретар за економски развој, туризам и инвестиције, Ненад Витомировић.
С обзиром на актуелна дешавања у Европи, црногорски туризам је директно погођен и питање је у којој мјери можемо рачунати на источно-европско тржиште (гости из Украјине и Русије су лани у Црној Гори остварили 21.3% укупног броја ноћења и чинили су 15.8% од укупног броја туриста).
Витомировић сматра да је потребно фокусирати се на тржишта на којима смо већ присутни, а која, када се узму у обзир све наведене околости, имају највећи потенцијал за раст потражње за наш туристички производ. То се односи на Чешку, Пољску, Румунију, Мађарску, Француску, Велику Британију, Њемачку, Аустрију и Норвешку.
Статистике указују на то да су за туристе са источно-европска тржишта најпопуларија европска одредишта Грчка и Турска. Треба имати у виду да, како би надомјестиле недолазак гостију из Русије и Украјине, ове и многе друге “туристичке”земље су покренуле јаке маркетиншке кампање у циљу промоције љетње туристичке сезоне, наводи новски секретар за туризам, економски развој и инвестиције.
-Зато нам је потребна још интензивнија промоција у региону, првенствено у Србији, Босни и Херцеговини и Сјеверној Македонији, и више него икада је нужно успостављање тијесне сарадње између локалне привреде и самоуправе. С тим у вези, Општина Херцег Нови и Туристичка организација Херцег Нови ће учествовати на сајмовима туризма у региону како би дали додатни подстрек промоцији нашег града, а Секретаријат за туризам, економски развој и инвестиције, као надлежни орган локалне управе за планирање и развој туризма, позива нашу бизнис заједницу да се удруже и делегирају представнике који ће са нама током цијеле године на дневном нивоу пратити развој ситуације како би правовремено и заједно реаговали на надолазеће проблеме, наглашава Витомировић.
Он додаје да је изнимно битно правилно повезати све сегменте локалне привреде у цијелину, што је и циљ ове иницијативе и разлог за отварање нових канала комуникације са локалном самоуправом и остваривања односа и сарадње са државним органима, органима државне управе и привредним субјектима у Херцег Новом.
- Желимо да подстакнемо локалне привреднике да се удружују кроз успостављање веза, односа и међусобног дијалога, истиче Витомировић.
Успостављање приватно-јавног дијалога, као и инпути из реалног сектора привредеће бити од велике помоћи Секретаријату при идентификацији препрека са којима се сусреће наша бизнис заједница, како би кроз конструктивно и партнерско дјеловање допринио унапријеђењу пословног амбијента и инвестиционе климе у Херцег Новом, што је један од основних задатака овог Секретаријата.
Из тог разлога, у наредном периоду ће у Општини бити организован састанак са свим релевантним чиниоцима туристичког односно привредног сектора уопште, како би заједно предузели кораке у идентификацији свих проблема и њиховом рјешавању.
Новски привредници, хотелијери и остали угоститељски дјелатници, пољопривредници и трговци могу своје иницијативе, предлоге и сугестије слати на маил адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. , или на исту адресу заказати пријем у просторијама Секретаријата у вријеме пријема странака, сваког радног дана од 8 до 11 часова.