OHNzgrada2022Секретаријат за туризам, економски развој и инвестиције Општине Херцег Нови позива микро, мала, средња предузећа и предузетнике из нашег града да поднесу пријаву за учешће у поступку додјеле средстава за „Програм унапређења конкурентности привреде“ Министарства економског развоја, у склопу подршке привреди за 2022. годину.

План подршке привреди осмишљен је са циљем даљег подстицања инвестиција, дигиталне трансформације бизниса, преласка са линеарног на циркуларни модел економије, увођења међународних стандарда пословања, јачања интернационализације, као и подршке почетницима у бизнису. Посебна пажња је посвећена микро, малим и средњим предузећима и предузетништву, као сектору који чини највећи дио укупног броја предузећа и који у великој мјери доприносе привредном развоју и конкурентности.
У склопу „Програма унапређења конкурентности привреде” заинтересовани се могу пријавити за неку од осам програмских линија финансијске и нефинансијске подршке:
-за набавку опреме велике вриједности (укупан буџет за реализацију 1.000.000 еура), додатне информације као и стручна помоћ могу се добити путем е-маила: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. и/или Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
-за подршку малим улагањима (укупан буџет за реализацију 1.000.000 еура), све информације као и стручна помоћ могу се добити путем е-маила: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. и/или Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
-за увођење међународних стандарда (укупан буџет за реализацију 250.000 еура), све информације као и стручна помоћ могу се добити путем е-маила: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
-за подршку дигитализацији (укупан буџет за реализацију 400.000 еура), све информације као и стручна помоћ могу се добити путем е-маила: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. и/или Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
-за подстицај циркуларне економије (укупан буџет за реализацију 200.000 еура), све информације као и стручна помоћ могу се добити путем е-маила: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
-за подршку интернационализацији (укупан буџет за реализацију 100.000 еура), све информације као и стручна помоћ могу се добити путем е-маила: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. и/или Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
-за пружање менторинг услуга (производне или услужне дјелатности, укупан буџет за реализацију 35.000 еура), све информације као и стручна помоћ могу се добити путем е-маила: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. и/или Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
-за почетнике у бизнису (новоосновани привредни субјекти који послују краће од годину дана од дана аплицирања на Јавни позив, укупан буџет за реализацију који се односи на бесповратну подршку Министарства економског развоја износи 50,000.00 еура, док укупан буџет за реализацију нефинансијске - консултантске подршке од стране Министарства економског развоја износи 15,000.00 еура), све информације као и стручна помоћ могу се добити путем е-маила: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. и/или Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Из Секретаријата за туризам, економски развој и инвестиције напомињу да ће се подршка привреди за 2022. годину спроводити још у оквиру Програма за развој прерађивачке индустрије за 2022. годину и Програма за развој и промоцију занатства за 2022. годину.
Све информације као и стручна помоћ могу се добити и у просторијама Министарства економског развоја, Римски трг 46, радним данима у периоду од 10-13ч као и на порталу Министарства економског развоја Црне Горе (www.gov.me/mek).
Подношење пријава и пратеће документације вршиће се путем онлине апликације - https://programi.gov.me .Корисничко упутство за пријаву се налази на линку: https://www.youtube.com/watch?v=r9LfGjKuJjY .