Nas19052022

Међународна конференција „Јачање регионалних туристичких производа“ одржана је ове седмице у Требињу, а са ње су учесници из Босне и Херцеговине, Србије, Црне Горе, Албаније и Сјеверне Македоније послали јединствену поруку да су регионална сарадња и заједнички туристички производ кључ успјеха.

Општину Херцег-Нови представљао је секретар за туризам, економски развој и инвестиције, Ненад Витомировић, који је истакао да је током конференције потврђен претходни став херцегновске локалне самоуправе да не можемо имати развијену туристичку дестинацију без већег учешћа приватног сектора у планирању и управљању дестинацијом.   

-За осмишљавање регионалног туристичког производа најбитнија карика је управо приватна иницијатива. За све земље Западног Балкана од кључног је значаја да након пандемије снажно изађу на глобално тржиште, што је најлакше урадити са заједничким регионалним туристичким производом. Наша општина ће заузети значајно мјесто у том туристичком производу. Заједнички наступ Црне Горе и сусједних држава са регионалним производом нарочито је битан када су у питању далека тржишта као што су Кина, САД, Аустралија. Да би се то постигло морамо уклонити много националних бирократских и бизнис баријера, као и потписати регионални уговор о прекограничном кретању туриста и излетника. Даљи развој туризма мора бити одржив, што је један од закључака ове конференције, истакао је Витомировић.

У оквиру конференције 16. и 17. маја реализована су два панела: „Регионална сарадња у туризму – улога приватног сектора у промоцији региона као јединствене туристичке дестинације“ и „Развој одрживог туризма – најбоље свјетске праксе“.

Панелисти су имали прилику да подијеле своје виђење актуелне ситуације у области туризма, проблеме са којима су свакодневно суочени, као и да предложе одређена рјешења. Поновљен је значај туризма као привредне гране која директно или индиректно подстиче развој многих других грана, те на тај начин доприноси унапријеђењу економије уопште. Како је истакнуто, проблеми су у свим економијама западног Балкана мање-више исти, због чега је за њихово рјешавање потребно заједничко дјеловање свих туристичких радника, као и представника релевантних институција власти.

Панелисти су истакли и да је наш регион по много чему јединствен и као такав не треба да копира друге дестинације, већ да задржи своју посебност, на прави начин је брендира и промовише на тржишту. Да би се наведено постигло потребна је снажнија подршка свих укључених актера, посебно влада региона, закључено је током конференције.