00ministarrazvojaturizma23Министар економског развоја и туризма, Горан Ђуровић боравио је данас у Општини Херцег Нови, гдје је са предсједником Општине, Стеваном Катићем и сарадницима разговарао о успјешности прошлогодишње туристичке сезоне и плановима за овогодишњу, о бројним вишегодишњим проблемима попут саобраћајних гужви током љета, те неуспјешним приватизацијама које се негативно одражавају по туристичку привреду града.

Састанку су присуствовали и потпредсједник Општине, Мирко Мустур, Менаџер Општине, Душан Вукић, Секретар за туризам, економски развој и инвестиције, Ненад Витомировић и члан ИО Туристичке организације Херцег Нови, Јован Мићуновић.
На састанку је констатована успјешност љетње туристичке сезоне 2022. године, као и почетак 2023., односно реализација 54. Празника мимозе, када је током фебруара у Херцег Новом боравио рекордан број туриста.
Предсједник Катић је посебно указао на проблеме који дуги низ година тиште наш град – неуспјешне приватизације и посљедице истих по привреду Херцег Новог, функционисање Института „Др Симо Милошевић“, као и саобраћајне гужве током љетње туристичке сезоне.
„Договорили смо се да се у наредном периоду састанемо и кроз организацију осталих министарстава, посебно Министарства унутрашњих послова када је у питању брзина транзита на ГП Ситница и ГП Кобила, посебно из правца аердорома у Дубровнику. Такође, упознали смо министра Ђуровића и са пројектовањем локалне обилазнице, гдје ћемо сигурно на тај начин у наредном периоду значајно растеретити саобраћај кроз Херцег Нови“, истакао је Катић.

Министар Ђуровић је оцијенио да је локална самоуправа Херцег Новог агилна и са прегрштом идеја, те да су Министарство економског развоја и туризма и држава ту да помогну да се те идеје и реализују.
„Имали смо сјајну туристичку сезону прошле године, очекујемо и да ће ова бити још боља. Херцег Нови иде узлазном путањом. Мислим да је овогодишњи Празник мимозе био један од најбоље организованих и најпосјећенијих последњих година и ја сам сигуран да ће локална самоуправа и локална Туристичка организација наставити тако да промовишу свој град. Херцег Нови је град Ива Андрића, Зука Џумхура, град културе и богате историје и има много тога да понуди“, казао је министар Ђуровић, а потом и додао да проблеми попут функционисања Института „Др Симо Милошевић“, Болнице Мељине, саобраћајних гужви јесу проблеми који тиште сваког грађанина Црне Горе и цијелу Владу.
„Правно формално доста је комплексна ситуација, али покушавамо да се изборимо и ријешимо неке од тих проблема који оптерећују овај град, не својом заслугом, већ заслугом оних који су радили тако лоше приватизације, од града који је био препознат по бројним и прелијепим хотелима да се сведе на пар хотела. Мислим да такву спиралу морамо да прекинемо што се тиче Херцег Новог и да га вратимо на мапу туристичких пријестоница, као што Херцег Нови и треба да буде у наредном периоду”, нагласио је министар Ђуровић.
Додао је и да је Министарство економског развоја и туризма спремно да подржи пројекте који долазе из Херцег Новог, у смислу нових производних погодна, подршке привреде и привредника у индустрији, производњи и туризму, те позвао све заинтересоване да искористе могућност и аплицирају, како би компаније и привреда Херцег Новог осјетили бенефите од програма Владе Црне Горе и Министарства економског развоја и туризма.
Након састанка и презентације туристичке валоризације центра града, министар Ђуровић и Секретар за туризам, економски развој и инвестиције Општине Херцег Нови, Ненад Витомировић обишли су Игало, Жвиње и простор Старог града, односно локације са великим потенцијалом за даљи развој туристичке понуде.