NasAkt07062023

Секретаријат за туризам, економски развој и инвестиције у сарадњи са Агенцијом за заштиту животне средине, у четвртак 8. јуна са почетком у 11 сати на платоу испред Општине Херцег-Нови, спроводи акцију „Пластиком по зачинско и украсно биље“, у склопу које се позивају дјеца и одрасли да донесу 10 празних пластичних флаша, а заузврат добију поклон - зачинско и украсно биље.

Активност се реализује у оквиру обиљежавања Свјетског дана заштите животне средине, а замишљена је како би се афирмисала зелена економија, односно циркуларна економија са акцентом на селекцију отпада и рециклажа.

Главни циљ овог догађаја јесте подизање свијести о односу економије и екологије, значају одрживости природних ресурса за економски развој, као и промовисање кључне улоге заједница у промјени става према економским питањима и подстицање сарадње која ćе осигурати просперитетнију и сигурнију будуćност.

Како би концепт циркуларне економије заживио, неопходно је првенствено направити драстичан заокрет у самом процесу производње и животном циклусу производа, од самог дизајна, врсте сировине и енергије која ће бити употријебљена до потрошње.

„С обзиром да модерна економија тежи да привредне активности постави у контекст одрживих система, укључујући и све људске активности, позивамо грађане да буду дио овог догађаја и самим тим сви заједно ставимо акценат на циркуларну економију и укажемо на то да не мора постојати конфликт економије и заштите животне средине“, поручују из Секретаријата за туризам, економски развој и инвестиције.