mare mareЖене су својим дјеловањем кроз историју, утицале на стварање баштине и културног капитала којим данас располажемо и којим се поносимо
НВО Маре Маре из Херцег Новог од јула ове до марта наредне године реализује пројекат “Стари занати чувари културне баштине”.

Циљ пројекта је повећана информисаност јавности о потреби ефикасније и иновативније подршке у очувању традиционалних заната и промовисање ручно рађених сувенира. Пројектом ће бити обухваћено 10 жена које ће у наредних шест мјесеци континуирано кроз радионице усавршавати и примјењивати вјештине шивења, хеклања и веза у изради употребних предмета и сувенира.
“Управо су бројне жене, својим дјеловањем кроз историју, утицале на стварање баштине и културног капитала којим данас располажемо и којим се поносимо и зато смо одлучили да жене буду наша циљна група. Оне ће, надам се, пренијети искуства и утиске са ових радионица и тако потицајно дјеловати на локалну заједницу, прије свега на институције и организације у области културе и туризма, у оживљавању и широј примјени производа традиционалних заната”, наводи координаторка пројекта Дубравка Раичевић.
Раичевић позива све заинтересоване жене (фб страница НВО Маре Маре) које желе да буду дио пројекта, да знање у хеклању, везењу и шивењу усаврше и искористе за креативно изражавање, и тако дају допринос очувању старих заната и стварању оригиналног херцегновског, бокељског и црногорског сувенира. Планирано је да се одрже 32 радионице ручног рада и 16 радионица сувенира. Активности пројекта ће се одвијати у простору НВО Маре Маре који је опремљен и прилагођен за извођење радионица ручног рада . У циљу унапређења квалитета рада редовно ће се са учесницама радионица разговарати о сврсисходности оваквих акција и примјени нових рјешења која ће доприњети оригиналним и атрактивнијим радовима.
Пројекат “Стари занати чувари културне баштине” имплементира се у склопу „Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану (РеЛОаД)2, који финансира Европска унија, а који спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП)''. У Црној Гори РеЛОаД 2 реализује се у партнерству са 15 локалних самоуправа, подијељених у пет кластера међу којима је “Цоастал Матес” који чине општине Херцег Нови, Котор, Тиват и Будва.
Контакт особа Дубравка Раичевић Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.