HN220922Херцегновска НВО “EkoKulmedia” организоваће у петак 23.09.2022. године Инфо дан са намјером да грађане Херцег Новог упознају са начином на који најлакше могу пријавити нелегално одлагање отпада и тако помогну да град буде чистији и уреднији.

Инфо дан организују у оквиру пројекта “Ecoscreen” који је почео у августу и трајаће до краја године, а уз обиљежавање новоустановљеног празника – Дан еколошке државе. Еколошка држава проглашена је прије 31 годину, када је Скупштина Црне Горе на Жабљаку усвојила Декларацију, а 20. септембар се од ове године обиљежава као државни празник.
Инфо дан ће почети у 11 сати у пјешачкој зони у центру града, у непосредној близини некадашњег “Бокиног” Млијечног ресторана. Заинтересованим грађанима биће подијељени флајери са основним информацијама о активостима ове НВО и бројем телефона комуналне инспекције и комуналне полиције. Представник комуналне полиције ће их упознати са процедурама И надлежностима те службе и детаљно објаснити која су права, али и обавезе грађана у очувању комуналног реда.
Мјесто одржавња Инфо дана одабрано је због чињенице да се у центру града налази запуштен објекат пун смећа. Некада омиљени угоститељски објекат у власништву ХТП “Бока”, након приватизације и преласка у руке компаније “Вектра Бока” која је сада у стечају , претворен је у ругло.
Грађани ће на Инфо дану сазнати на који начин могу указати или дјеловати у том и бројним сличним случајевима који нарушавају изглед града и штетно утичу на животну средину.
“Ecoscreen” назив је пројекта који НВО “EkoKulMedia” из Херцег Новог реализује у циљу да се напорима грађана који ће се самоорганизовати, али и извршити притисак на надлежне институције у њиховој средини, очисте неке од црних еколошких тачака. Пројекат ће кроз информисање подићи грађанску свијест о потреби активнијег укључивања мјештања у рјешавање еколошких проблема у општини Херцег Нови.
Пројекат Екосцреен се имплементира у склопу „Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 - ReLOaD2”, који финансира Европска унија, а спроводи Програм Уједињених нација за развој. У Црној Гори се “ReLOaD2” реализује у партнерству са 15 локалних самоуправа међу којима су Херцег Нови, Тиват, Котор и Будва, које чине кластер „Coastal Mates”.