Jesenja festaNSLНови укуси, пријатни мириси и добро расположење обиљежили су „Наткувавање“ које је одржано у оквиру новске Јесење феште.

Четворо искусних кувара су јуче на тераси Градске кафане демонстрирали како јесењи плодови типични за Херцег Нови и Боку и традиционални рецепти могу бити основ за креирање нових делиција и аутентичне гастро понуде.
У жељи да представе локалну гастрономију и своје рецепте ујединили су се кувари: Ђорђе Ратковић из Градске кафане, Јованка Стаменковић из „Јокине кужине“ и „Гастро тим“, Драган Петровић и Никола Крстић. Посјетиоци су имали прилику да науче како припремати јела од плодова јесени новског краја, као и да дегустирају делиције од кестена, нара, дуње, јапанске јабуке, рогача, мандарине.
Организатор „Наткувавања“ у оквиру Јесење феште је Невладино удружење „Руке“, уз подршку Општине Херцег Нови, Туристичке организације Херцег Нови и бројних пријатеља манифестације.
Jesenja festa1„Наша су очекивања испуњена, можда чак и превазиђена. Ово је један весели, промотивни догађај у којем сви много уживају, од оних који припремају до оних који дегустирају, а надам се да ће и гледаоци широм региона уживати у видеу са догађаја и пожељети да дођу на неку од наших фешти“, рекла је Милина Ковачевић из НВУ „Руке“.
Она истиче да стађунске феште промовишу употребу локалних плодова и производа, а то је циљ и „Наткувавања“. Како каже Ковачевић, ова ревијална манифестација упознаје јавност са креативним професионалцима и указује на потенцијале за креирање аутентичне гастро понуде која Херцег Нови може додатно да позиционира на туристичким мапама, као град за уживање у квалитетној храни и доброј атмосфери која је прати.
„Имамо много професионалаца, али и ентузијаста међу професионалцима који желе да свој таленат, али и своје виђење гастрономије као споја традиционалног и креативног подијеле са другима. Нешто што ми желимо да промовишемо својим радом и организацијом фешти је дијељење знања, исустава, добре енергије и то смо имали и данас за овим пунктовима“, навела је Ковачевић.
„Желимо да промовишемо јесење производе који су мало заборављени, да им дамо неко ново рухо и покажемо како могу да се спреме врло укусна јела“, казао је Ђорђе Ратковић, главни кувар Градске кафане.
Он је изразио задовољство чињеницом да су се посјетиоцима допала јела која су први пут пробали, попут пудинга од каке, односно јапанске јабуке, као једног од плодова јесени који се недовољно користе у нашем кулинарству.
„Водићемо рачуна да овдје пласирамо локалне производе, јер људи који дођу са стране управо то желе да пробају и да онда када оду могу рећи шта су пробали баш у Црној Гори, у Херцег Новом“, истакао је Ратковић.
Јованка Стаменковић из „Јокине кужине“ рекла је да се у Херцег Новом од плодова јесени највише користи шипак, односно нар, а нешто мање кестен или костањ и дуњу. Она каже да прикупљање и припрема ових намирница јесу тежи него купити их готове, али то има своју посебну чар.
„Заборавили смо да живимо са природом, то је највеће зло које нам се могло десити. Ја покушавам да останем у контакту са природом и то ми чини добро“, опомиње Стаменковић и поручује: „Новљани, користите оно што нам је Бог дао, што нам је природа дала јер све имамо – море, планине, биље и здравље, чист ваздух“.
Jesenja festa2Драган Петровић и Никола Крстић из „Гастро тима“, као учесници који поријеклом нису из овог краја, представили су свој рецепт за приганицу и, како кажу, „ову традиционалну посластицу учинили величанственом“. Драган је показао како припремити „Величанствене приганице“, а рецепт за џем од мандарине и рогача подијелио је Никола, млади кувар који је у Херцег Нови дошао са искуством из ресторана који носи Мишелин звјездицу.
У оквиру Јесење феште планирани су и догађаји на отвореном, који су због неповољних временских услова морали бити одложени. Милина Ковачевић и Маја Ерењи из Удружења „Руке“ за наредни викенд најављују наставак програма – уколико вријеме послужи, у плану је изложба домаћих производа и рукотворина у центру града, у пјешачкој зони Његошеве улице, за коју је пријављен до сада рекордан број учесника, а биће одржан и догађај за мале и велике бициклисте, Јесења штрафта Шеталиштем пет Даница, од Титове виле до Зеленике.