RadionicaNSL291122У Општини Херцег Нови јуче је одржана радионица у оквиру кампање „Мој живот“, коју води Министарство људских и мањинских права, а тиче се принудних уговорених бракова, насиља у породицама и просјачењу на улицама Ромске и Египћанске заједнице у Црној Гори.

Ради се о заједничком пројекту Европске уније и Владе Црне Горе који ће до краја децембра бити реализован у још 10 општина – Подгорици, Никшићу, Бару, Улцињу, Будви, Тивту, Цетињу, Пљевљима, Бијелом Пољу и Беранама.
Циљ пројекта је да утиче на свијест Рома и Египћана, прије свега младих, али и њихових родитеља везано за ова три проблема. Други циљеви су усмјерени на представнике локалних институција, општинске руководиоце, центре за социјални рад, школе, домове здравља, полицију, бирое рада Завода за запошљавање, одговорне представнике Црвеног крста, о проналажењу ефикаснијег пута да се рјешавају наведени проблеми Рома и Египћана на локалном нивоу.
Како је раније најављено, у свакој општини ће бити организована два догађаја – прво дана радионица, а затим и дводневни панел за локалне институције и представнике Рома и Египћана, као и невладине организације. Циљ панела је да предложи сугестије, смјернице и препоруке Министарству како ријешавати ове проблеме.
На радионици су учествовали представници Општине, Центра за социјални рад, Завода за запошљавање, Управе полиције, Дома здравља, Црвеног крста, као и директори четири основне школе у којима уче ромска и египћанска дјеца.
На јучерашњој радионици присутне је поздравио Градски администратор Ненад Ђорђевић, а потом је отворио вођа пројекта проф. др Предраг Вујовић, док су радионицу водили директорица Центра за ромске иницијативе Фана Делија и Славко Милић из центра за безбједносна, социолошка и криминолошка истраживања Црне Горе.