Jesenja Festa NSLГотово 50 излагача из цијеле Црне Горе данас је у Херцег Новом представило домаће гастро производе и креативне рукотворине, на Јесењој фешти новског невладиног удружења „Руке“.

Фешта је испунила очекивања организатора – окупила рекордан број излагача, промовисала плодове јесени и домаће произвођаче, оживјела центар града, подстакла учешће локалне заједнице, а организатори су ове године мислили и на еколошки аспект, па су организовали промоцију „plastic free“ амбалаже.
Интересовање бројних посјетилаца мамиле су делиције од плодова јесени попут нара, кестена, дуње, рогача и мандарине, домаћи сокови, џемови, чајеви, мед и други производи локалних газдинстава, међу којима и вино од шипка, као и рукотворине и ручно рађене умјетнине попут накита, плетенина, играчки и украсних предмета. Програм су обогатиле мажоретке Мажорет клуба „Лили“ које су продефиловале пјешачком зоном Његошеве улице.
JesenjaFesta1Организатор Јесење феште је Невладино удружење „Руке“, уз подршку Општине Херцег Нови, Туристичке организације Херцег Нови и бројних пријатеља манифестације.
Задовољство рекордним бројем излагача, понудом и бројем посјета на штандовима изразила је Маја Ерењи Харе-Бровн из НВУ „Руке“. Како је истакла, на њихов позив одазвали су се и стари и неки нови излагачи, а учесници долазе из цијеле Црне Горе.
„Искрено да кажем, увијек смо презадовољни са излагачима и посјетиоцима на нашим изложбама и фестивалима, атмосфера је увијек лијепа. Могли би имати и мало више подршке јер рука увијек фали, али то је нешто што долази и развија се. Позивамо све који су заинтересовани да се укључе, јер наше феште су за све оне који имају неку идеју, који хоће да се укључе у програм или да помогну на било који начин“, поручила је Ерењи Харе-Бровн.
Јесења фешта промовисала је еколошки прихватљиву амбалажу, са намјером да подигне свијест о штетном утицају коришћења пластике за једнократну употребу, као и да све стађунске феште у организацији НВУ „Руке“ у што скоријем року постану „zero waste“. Зарад тог циља НВУ „Руке“ је удружила снаге са још једном новском невладином организацијом, „Не бацајте Боце“, на чијем штанду су заинтересовани могли да се информишу о еколошкој амбалажи, као и произвођачима и добављачима у Црној Гори.
JesenjaFesta2„На нашем штанду су изложене еколошке амбалаже које представљамо произвођачима зато што ова фешта има тенденцију да постане „zero waste“, односно да се излагачи пребаце на еколошка паковања, што значи да се избаци употреба пластичних и убаце папирне кесе и паковање“, објаснила је Милица Боца из НВО „Не бацајте Боце“ и додала да је акцију подржала и организација „Zero waste Montenegro“. Постоји интересовање за ову идеју, казала је Боца и изразила наду да ће феште ускоро моћи да се похвале ознаком „zero waste“.
У оквиру Јесење феште прошлог викенда је одржано „Наткувавање“, а синоћ дружење у бару „Вагон“ у Зеленици уз печено кестење, кувано вино и наступ дуета Олег Дудченко (саксофон) и Драшко Ђукић (гитара и вокал), који су одушевили бројну публику.
Сјутра, уколико вријеме дозволи, на програму ће бити Јесења штрафта за мале и велике бициклисте, од 11 до 13 часова.
„Јесења штрафта је вожња бициклима од Титове виле у Игалу до „Вагона“ у Зеленици, гдје ће бити послужење за учеснике. Ова бициклистичка трка је мало другачија од других јер је костимирана – или да се учесници костимирају на тему јесени, или да украсе своја бицикла, а на крају ћемо имати и награде за најљепше маске и украсе“, најављују из НВУ „Руке“.