vjezbanslСлужба заштите и спашавања Херцег Нови једина је у Црној Гори која има К-9 тим, тачније обученог пса трагача и сертификованог водича.

Сада већ чувени Рекс је током протеклих година учествовао у бројним акцијама и вјежбама у земљи и региону, те показао колики значај пси трагачи имају у проналаску особа и спашавању живота.
Из тог разлога, новска Служба планира да у сарадњи са невладином организацијом ”Удружење спасилачких паса Црне Горе” набави и обучи још једног пса трагача, а у томе ће имати подршку Општине Херцег Нови.
Набавком још једног пса трагача и додатне опреме за рад К-9 тима, Херцег Нови ће у наредном периоду додатно ојачати свој систем заштите и спашавања, истакнуто је током састанка представника Општине, надлежне Службе и ”Удружења спасилачких паса Црне Горе” .
Како је закључено, овај потез је од изузетног значаја за Херцег Нови као претежно брдско-планинску општину, као и за друге градове у Црној Гори којима новски спасиоци помажу. Посљедња потврда за то стигла је недавно, када су током акције у Пљевљима пас Рекс и водич за око 30 минута пронашли жену за којом се трагало два дана.
Новска Служба је и једина у земљи која има сертификованог инструктора са међународном лиценцом за обуку спасилачких паса и њихових водича. То отвара могућност да се у Херцег Новом обучавају тимови из цијеле земље, те да се стално надограђује ниво знања и спремности К-9 тимова, које чине спасиоци-водичи и њихови пси.
Управо припадници ове Службе су основали невладину организацију „Удружење спасилачких паса Црне Горе“, са намјером да подстакну обуку што већег броја К-9 тимова у нашој земљи и помогну колегама у другим општинама, те да сарађују са службама у региону.
Белгијски овчар Рекс постао је дио тима новске Службе заштите и спашавања прије готово четири године и од тада је унаприједио квалитет, брзину и сигурност приликом акција спашавања из рушевина и са неприступачних терена, а што је посебно важно у ситуацији када свједочимо честим и јаким земљотресима у околним државама.
Рушевине могу настати и услијед неквалитетне градње, одрона, експлозија, а пракса и урађене анализе показали су да у тим случајевима један пас трагач на терену може замијенити и до 25 људи. Такође, у случају потраге за несталим особама спасилачки пси могу бити дио тима који чини одлучујућу разлику између живота и смрти.
Пси трагачи већ дуже вријеме заузимају кључне позиције у службама спашавања широм Европе и свијета. Пас је пуноправни члан тима и учесник интервенције. Као што водич има одговарајућу заштитну опрему, тако и пас мора да има псећи алпинистички појас, заштитне ципеле за заштиту од стакла, а по потреби и ГПС огрлицу.
Обука спасилачког тима је захтјевна и траје минимално двије године. Осим основних кинолошких знања, спасиоци-водичи морају бити специјалисти у спашавању из рушевина на неприступачним теренима и имати знања из алпинизма и прве помоћи, јер се све технике међусобно преплићу. Добијањем лиценце не завршава процес обуке и школовања, већ су потребни константни тренизи и вјежбе како би спасилац-водич и његов пас одржавали и побољшавали постигнути ниво обуке.