PosjetaNSL01062023Предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић и предсједник Скупштине општине Иван Отовић са сарадницима, приредили су пријем за групу дјеце са Косова и Метохије која су претходних дана боравила у нашем граду.

Пријему је присуствовао и Генерални конзул Републике Србије у Херцег Новом Мићо Роговић.
Општина Херцег Нови, трећу годину за редом, радо прихвата позив невладиних организација „Српска солидарност” из Београда и „Божури” из Берана и организује смјештај и боравак дјеце са Косова и Метохије, а ове године у Херцег Новом борави 45 дјеце и пет наставника.
Предсједник Општине Стеван Катић разговарао је са дјецом и провјерио какве утиске носе из Херцег Новог, а слиједило је и њихово обећање да ће радо доћи и наредне године.
„Драго ми је да остварена пуна и права мисија, колико је то могуће за овако кратко вријеме, да макар на кратко скрену мисли са дешавања претходних дана на Косову и Метохији. Драго ми је да је вријеме послужило да су уживали у боравку у нашем граду”, истакао је Катић.
Уз поклоне и захвалнице које су дјеца уручила руководству Општине, предсједнику Катићу дарована је јединствена икона која је рађена за манастир Будисавци и нема је у продаји, већ је на поклон добијају само људи добре воље.
Херцег Нови је за сада прва од општина у Боки која је организовала смјештај и боравак дјеце са Косова и Метохије, истакао је уз захвалност Генерални конзул Републике Србије у Херцег Новом Мићо Роговић.
„Надам се да ћете ово носити у срцима и свим вашим пријатељима, родбини преносити лијепе утиске из Херцег Новог, позвати их да дођу. Наш народ је радо виђен на овим просторима, људи овдје имају велико срце. Херцег Нови је и ове године показао своју људскост у тренуцима када српски народ на Косову и Метохији проживљава нека нова гета у 21. вијеку, нажалост”, истакао је Роговић.

Током три године, посредсвом двије невладине организације на љетовању је било око 350 дјеце са Космета, а осим у Херцег Новом боравили су и у Сутомору и Бечићима, казао је представник НВО Српска солидарност Бранко Антић.
„Одушевљени смо љубазношћу и руководства Општине Херцег Нови, запослених и управе хотела Play, али и свих грађана који су показали толико предусретљивости према дјеци поготово када чују одакле су. Ово је први пут да су на мору за чак 70 одсто дјеце, од тренутка када су га угледали настало је одушевљење, а тога ће се сјећати цијели живот. Возили су се бродом по заливу, били у Авантуристичком парку на Врбању, имали спортске активности, шетње уз море... Видимо срећу на њиховим лицима, али морам и да пренесем колико су родитељи захвални”, истакао је Антић и исказао наду да ће се сарадња са Херцег Новим наставити, али и да ће јој се у наредном периоду придружити и многи други.