NSL03062023Застава XIV Међународног дјечијег карневала завијорила се на древној Тори, а предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић предао је кључеве града малом капу карневала Василију Мандићу чиме је званично отпочела дводневна дјечија светковина.

Свечаном чину претходила је весела поворка најмлађих херцегновских матураната – предшколаца из свих пет васпитних јединица ЈПУ Наша радост, које је у дефилеу од парка Бока до трга предводио мали капо Василије Мандић, принцеза карневала Кристина Ковачевић, велики капо Данило Бабовић, мале мажоретке и чланови Градске музике, вртићке мажоретке и добошари средње групе вртића на Савини. Врата града чували су припадници Бокељске морнарице.
Предсједник Катић је, поздрављајући карневалисте и предшколце, поручио да му је срце пуно због великог броја малишана који су дошли на сада већ традиционални дјечији карневал и захвалио предсједнику НВО Омладински центар Милијану Мијовићу што истрајава у организацији.
Karneval030623“Следеће године, договорили смо се, бићемо још бројнији и поред ових група из Новог Места и Македоније, довешћемо и остале учеснике из региона, јер заиста ми је пуно срце када видим у Херцег Новом оволико дјеце која се радују карневалу, који се у нашем граду одржава 14. пут”, казао је Катић и посебно поздравио и почасну грађанку Херцег Новог Бранку Буковец из Новог Места и похвалио сарадњу са Омладинским центром.
Капо Василије је поручио да је кључ у сигурним рукама и да ће, уз истакнуту заставу карневала, сви чути да су дјеца главна.
Малом и великом народу Херцег Новог принцеза Кристина је обећала да ће Херцег Нови бити шарен и весео док траје карневал.

У поворци на отварању 14. Међународног дјечијег карневала било је девет група из ЈПУ Наша радост, по двије из васпитних јединица Игало, Топла, Савина и Бијела и једна из Зеленике. На степеништу испод Торе, мали предшколци су симболичним бацањем каппа у вис означили завршетак вртићког и прелазак у школско доба.
Карневал ће бити настављан данас (3. јун) великом дјечијом маскираном поворком која ће се кретати од Трга Николе Ђурковића до Парка Бока, а почетак је у 18:00 сати. Саобраћај кроз град биће затворен од 17:45 до 20:00 сати ради безбиједног и несметаног проласка дјечије поворке.