Naslovna09062023bbbb

Поводом стогодишњице смрти Пјер Лотија (10.06.1923.), у фоајеу Дворане Парк данас се одржава конференција о путописној књижевности француског морнаричког официра и књижевника, романописца импресионисте којег су привлачили ријетки и непознати пејзажи и цивилизације.

Лоти се 1880. године искрцао са енглеског ратног брода “Temerer” у Баошићима, гдје је упознао деветнаестогодишњу Пасквалу Ивановић, чијом љепотом и младошћу је био очаран. За ово кратко вријеме родила се велика љубав између двоје младих, али је Лоти ипак морао испловити и заивијек напустити Црну Гору.

Године 1934. Друштво пријатеља Француске поставило је спомен плочу у Баошићима у знак сјећања на Пиерре Лотија и на његов боравак у том приморском мјесту. Текст на плочи гласи: “За сјећање на Пјера Лотија француског писца који је боравио у земљи Пасквалиној од 4. августа до 31. октобра 1880. године”. Једна улица у Баошићима носи и његово име.

Како је казао амбасадор Француске у Црној Гори, Кристијан Тимоније, посебно задовољство је што се ова конференција одржава у граду Ива Андрића и што на њиховом примјеру можемо да видимо моћ књижевности.

Предсједник Општине Херцег-Нови, Стеван Катић честитао је амбасадору Тимонијеу и представницима Француског института на труду и залагању у очувању француске историје и језика ван граница матичне државе, јер је то највиши облик патриотизма – чувати своје и када сте далеко.

“Ипак могу да кажем да Херцег-Нови није далеко од Француске због бројних пријатељстава и сарадње. Више је разлога за то – у нашем граду веома добро ради НВО Авенир у којој дјеца, али и одрасли уче француски језик и културу, учествују на данима Франкофоније у Црној Гори и иностранству. Од прошле године Херцег-Нови је један од 50 чланова Европске федерације Наполеонових градова, између осталог због историјског насљеђа из времена Наполеонове владавине илирским провинцијама. Са посебном пажњом и поштовањем односимо се према спомен мјесту гдје почивају француски војници, поред  цркве Св. Илије на Жвињама. Тај споменик подигли су њихови сународници, солунски борци 126. одреда, који су били у Боки 1919. године”, подсјетио је предсједник Катић.

Након уводних ријечи француског амбасадора и предсједника Општине Херцег-Нови, академску дискусију наставили су главни уредник портала Le Courrier des Balkans, Жан-Арно Деранс, професор на Филолошком факултету у Никшићу, Драган Богојевић и професорица на Факултету за туризам и хотелијерство у Котору, Ивона Јовановић.

Конференцији су присуствовали и предсједник Скупштине општине Херцег-Нови, Иван Отовић, Градски амдинистратор Ненад Ђорђевић, секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу, Митар Кисјелица и секретар за туризам, економски развој и инвестиције, Ненад Витомировић.