sportisti220623NSL“Херцег Нови – град олимпијаца” радни је назив дугометражног документарног филма чије је снимање почело и који ће објединити приче о познатим Новљанима и Новљанкама који су учествовали на Олимпијским играма.

То је само један од начина да се град одужи својим амбасадорима који су кроз спорт проносили причу о Херцег Новом. Тим поводом предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић потписао је уговор о сарадњи са директором продукцијске куће Cinnesport Александром Милетићем.
Иницијатор пројекта је Општина Херцег Нови, а филм ће премијерно бити приказан за Дан града – 28. октобра, истакао је предсједник Стеван Катић.
“Ријеч је о феномену јер Херцег Нови има највећи број олимпијаца по глави становника, а то су препознали у реномираној продукцијској кући, која иза себе има бројне пројекте, због чега смо и започели реализацију. Наша тежња је да одамо част спортистима за успјехе који су постигли на најпрестижнијем такмичењу, сачувамо и валоризујемо ту причу. Филм ће бити приказиван на различитим спортским каналима у Црној Гори, региону и Европи. Биће то прилика за додатну промоцију Херцег Новог како би се ова прича далеко чула”, истакао је предсједник Катић.
Sportisti0122062023Седам дана било је довољно да Новљани и Новљанке одушеве продукцијску екипу предустретљивошћу, љубазношћу и кооперативношћу, док су им, веома срећни што се пројекат реализује, откривали како су и гдје научилили да пливају, ко им је био узор, гдје су направили прве кошаркашке кораке, а изнад свега колико им значи то што име свога града проносе широм свијета. Сниман је на различитим локацијама које су симбол града и мјеста гдје су новски олимпијци започели каријере.
Филм ће имати велики значај не само за Херцег Нови већ и за државу и Олимпијски покрет, као и све људе који воле спорт, казао је директор и сценариста Александар Милетић.
“Снимљена је половина материјала и настављамо даље, а филм ће бити спреман до Дана града. Филм се снима на иницијативу Општине која је жељела да истакне значај спорта што је велика ствар јер мало градова на свијету може да се похвали таквом традицијом. То може да служи на част и граду и свим Новљанима који баштине ову традицију и историју”, казао је Милетић.
Дирнути искреним причама новских спортиста истакли су да су “оне понекад значајније и од медаља”. Нове сторије забиљежиће почетком септембра, током другог дијела снимања филма.
Уз петочлану екипу Cinne спорта, састанку су присуствовали и потпредсједник Општине Херцег Нови Мирко Мустур, секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Митар Кисјелица и предсједник КК Приморје 1945 Жељко Рогановић.