nas07052023aaaa

Предсједник Општине Херцег-Нови Стеван Катић са сарадницима примио је данас амбасадора Републике Сјеверне Македоније Зећира Рамчиловића у прву званичну посјету Херцег-Новом. Радном састанку у Кући нобеловца Ива Андрића присуствовали су и предсједник Скупштине општине Херцег-Нови Иван Отовић и потпредсједник Општине Мирко Мустур.

Током разговора, акценат је стављен на јачање сарадње у различитим областима и указано на неопходност увођења авио линије између Скопља и Тивта или Подгорице.

Амбасадор Рамчиловић је изразио захвалност одржавањем састанка у Кући нобеловца Ива Андрића, јер како је казао, ради се о великану који је задужио све народе ових простора. Према његовим ријечима, састанак је био прилика за више тема за разговор које иду у прилог још бољој сарадњи Херцег-Новог и градова Сјеверне Македоније.

„Осим побратимских односа Битоља и Херцег-Новог који трају већ деценијама, свакако постоји простор за сарадњу и са другим градовима Сјеверне Македоније у наредном периоду. Трудићемо се да успоставимо још јаче везе између локалних самоуправа двије државе, што ће свакако допринијети још бољим односима и сарадњи двије државе. Амбасада Сјеверне Македоније и ја лично смо спремни да  максимално радимо у том правцу и вјерујем да ћемо успјети да многе процесе интензивирамо, посебно по питању развоја туризма”, истакао је Рамчиловић и додао да ће бити интензивирани напори да се током љетњег периода организује чартер линија на релацији Сјеверна Македонија-Црна Гора.

Херцег-Нови дуже од 50 година његује побратимске везе са Битољем, а у наредном периоду тежиће да сарадњу прошире и на друге градове, казао је предсједник Општине Херцег-Нови Стеван Катић.

„И до сада су нас посјећивала културно-умјетничка друштва, групе које су учесници Дјечијег карневала, фестивала хорова, Празника мимозе и слично. Велики број туриста из С. Македоније долази у Херцег-Нови, а посебно је то било евидентно ове године за Празник мимозе гдје су долазиле организоване групе преко туристичких агенција. Имамо и велики број оних који раде у угоститељству и туризму и на тај начин и нама помажу због недостатка кадра у овој области, а показали су се као велики професионалци. Све су то ствари које повезују нас и С. Македонију, као градове али и као двије државе, а посебно на пољу културе, туризма, спорта, привреде“, казао је предсједник Катић и потврдио неопходност увођења авио саобраћаја између Скопља и Тивта или Подгорице.

Данашња посјета је била прилика за подсјећање на учешће карневалских група из Струмице на Празнику мимозе, што је био повод за разговор на тему додатне сарадње културних и умјетничких група Сјеверне Македоније и Херцег-Новог. Како је амбасадор истакао, у наредном периоду би на културно-умјетничкој сцени Херцег-Новог могле наступити националне институције из области културе, попут Филхармоније Републике Сјеверне Македније и Македонског народног позоришта.