Nas18072023

Комеморативном сједницом у великој сали Скупштине општине Херцег-Нови данас је одата почаст Ђуру Ћетковићу, некадашњем предсједнику Општине и Скупштине општине. Комеморацији су присуствовали чланови породице, одборници, представници локалне управе, колеге и пријатељи Ђура Ћетковића.

Сједницу је отворио предсједник Скупштине општине Херцег-Нови, Иван Отовић, позивом на минут ћутања.

На живот и дјело Ђура Ћетковића подсјетио је предсједник Општине, Стеван Катић који је истакао да је част говорити о једном од својих претходника, човјеку који је остао упамћен као вриједан и марљив, предан послу, добар домаћин и привредник.

„У здруженој функцији предсједника Општине и Скупштине општине, како је тада закон прописивао, руководио је локалном самоуправом у изузетно изазовном периоду. Његов долазак на чело ове установе и органа управе 2000. године, значио је да власт у Херцег Новом преузима до тада опозиција. Као члан СНП-а био је носилац листе Коалиција Југославија – Момир Булатовић, која је као побједник јунских ванредних локалних избора, означила почетак развоја демократије у Херцег Новом, стварање народног фронта и окретање леђа дотадашњој власти. Била је то велика промјена у политичком животу Херцег Новог, а Херцег Нови и тада перјаница слободе у Црној Гори“, истакао је предсједник Катић.

Основни задатак локалне управе на челу са Ћетковићем био је стабилизовати финансије и покренути препород.

„Дотадашња власт оставила је изузетно високе дугове, рачун Општине био је потпуно празан, није било новца ни за плате запосленима, а све до тада задржаване судске пресуде сручиле су се на терет Општине и дошле на наплату у истом тренутку. Ђуро Ћетковић је несебично искористио своју стручност и искуство стечено кроз раније веома успјешно управљање Југобанком и захваљујући својим пријатељствима и ранијој доброј сарадњи са партнерима, обезбиједио повољне кредите како би стабилизовао финансијску ситуацију у Општини“, казао је предсједник Катић.

Херцег-Нови се 2000. године, подсјетио је председник Катић, суочавао и са великим проблемом везаним за водоснабдијевање, пред сам почетак главне туристичке сезоне.

„Опет захваљујући искуству које је стекао као руководилац градског предузећа Водовод и канализација, уз подршку сарадника, успјева да започне преговоре са водоводним предузећем из Хрватске како би обезбједио Херцег-Новом уредно водоснабдијевање и смањио трошкове тада изузетно високих уговора о преузимању воде. Локална управа са Ћетковићем на челу, иницирала је и завршила обнављање великог дијела водоводне мреже на подручју општине“, казао је прдсједник Катић.

Период четворогодишњег мандата, подсјетио је Катић, означила је и помоћ мјештанима Мојдежа након покретања клизишта, припремање пројектне документације за пут Мељине – Петијевићи, опремање „Чистоће“, а започети су и разговори око наставка градње Спортског центра у Игалу. Значајан искорак направљен је и у развоју културних догађаја јер је обновљен Трг од књиге, активирана сарадња са Конференцијом градова прво СРЈ па Државне заједнице СЦГ. Такође, успостављена је сарадња и са француским градом Вореалом.

„Према свједочењу колега који су радили са њим, Ћетковић је био човјек помирљиве природе, изузетне способности комуникације и начина да рјеши конфликтне ситуације, отворен, срдачан и увијек спреман за разговор“, закључио је Катић.

У име породице, на исказаном поштовању и уважавању приређивањем комеморативне сједнице, захвалио је Ђуров син, Владо Ћетковић.

Ђурове привредне и политичке активности биле су професионалне и изузетно успјешне, али он је имао и волонтерске активности које је обављао из чисте љубави, а које су много значиле херцегновском спорту, нарочито ПВК Јадрану на чијем је челу био од 1989. до 1995. године, казао је у име клуба Боро Мрачевић.

„Било је то вријеме у којем су, због тада актуелних немилих догађаја, све активности клуба замрле, али су Ђуро и његов тим дали велики допринос да се то премости. Окупљао је људе, изналазио средства из скоро немогућих ситуација како би се клуб развијао и наставила такмичења, због чега смо му веома захвални. Он је један од људи који је ударио темељ новој, модернијој организацији Јадрана“, казао је Мрачевић и подсјетио да је Ђуро свакодневно обилазио тренинге свих категорија, разговарао са тренерима, домаром, сарадницима.

Мрачевић је додао да је Ђуро био примјер обичног, а посебног народног човјека који је лако разговарао и са мјештанима о било којем сеоском послу, са банкарима о финансијама, али и да води разговор на високом политичком нивоу.

Ђуро Ћетковић рођен је 1947. године у Ратишевини. У свом Херцег-Новом завршава основну и средњу школу, а економски факултет у Сарајеву. Као дипломирани економиста радио је у Комуналној радној организацији, а 1977. године постао је директор ООУР „Водовод и канализација“, а касније и директор филијале Југобанке АД Београд. На функцију предсједника Општине Херцег-Нови изабран је након ванредних локалних избора одржаних у јуну 2000. године и на тој позицији остаје до 2004. године. Од 2005. године  до пензионисања био је у руководећим структурама „Новог Првоборца“. Био је заслужни члан ПВК Јадран и његов предсједник од 1989. до 1995. године.