naslovna15082023aaa

Архијерејском литургијом у цркви Светог Вазнесења Господњег на Топлој данас је обиљежена слава оснивача Херцег-Новог, Пренос моштију Светог архиђакона Стефана. Литургију је служио митрополит Јоаникије уз саслужење владике Захумско-херцеговачког и приморског Димитрија, игумана Савинског Макарија и херцегновског, которског и тиватског свештенства.

Уз велики број вјерника, служби су присуствовали предсједник Општине Херцег-Нови Стеван Катић, потпредсједници Мирко Мустур и Милош Коњевић, конзул Републике Србије у Херцег-Новом Мићо Роговић, Генерална конзулка Црне Горе у Републици Србији Невенка Ћировић и предсједник Скупштине општине Тиват Миљан Марковић, као и бројни секретари и представници локалне самоуправе.

Митрополит Јоаникије је у бесједи поручио да је ово велики дан за Херцег-Нови и подсјетио да је по предању краљ Твртко I Котроманић посветио наш град Светом Стефану.

„Данас прослављамо јављање светих моштију Светог архиђакона Стефана у вријеме цара Константина и каснији пренос његових светих моштију у Цариград- Константинопољ, ради освећења свих оних који су могли у то вријеме, а и у наше вријеме, да им се поклоне и да преко њих добију божију благодат која се излива његовим молитвама и преко његових светих моштију даје многа исцјељења. О његовом животу знамо само оно што је велико и узвишено, знамо само о његовом избору за ђакона међу седморицом осталих ђакона. Очигледно био је први, јер је записано да бјеше пун благодати пресветог духа и да је одмах послије постављења на своју свету службу почео да проповиједа јеванђеље божије, да иде стопама Христовим и да чини велика чудеса“, казао је митрополит у току бесједе.

Он је такође похвалио руководство Општине Херцег-Нови на настојању да овогодишњи Трг од ћирилице почне управо на славу оснивача града, те посебно захвалио предсједнику Општине Стевану Катићу на више пута исказаној подршци свештенству, црквама и њиховој обнови, а нарочито за подршку у организацији културних активности у сарадњи са црквеном општином.

О правим хришћанским вриједностима које треба да слиједи и њима се надахњује сваки човјек бесједио је владика Димитрије и позвао народ да цијене врлине које су сабране у вјери и јеванђељу.

Програм Трга од ћирилице почиње у 21:00 сат у порти цркве Светог Спаса на Топлој, а обратиће се Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, један од оснивача и предсједник УО Трга од ћирилице, протојереј ставрофор Радомир Никчевић и предсједник Општине Херцег-Нови, Стеван Катић.