naslovna16082023aaa

Јубиларни 10. Трг од ћирилице синоћ је свечано отворен у Херцег-Новом, а након поздравних ријечи владике Захумско – херцеговачког и приморског Димитрија, предсједника Општине Херцег-Нови Стевана Катића и једног од оснивача ове манифестације протојереја ставрофора Радомира Никчевића, приређен је концерт духовне музике „Изнад истока и запада“.

Међу бројном публиком у порти цркве Светог Спаса на Топлој синоћ су били потпредсједник Општине Херцег-Нови Мирко Мустур, конзул Републике Србије у Херцег-Новом Мићо Роговић, Генерална конзулка Црне Горе у Републици Србији Невенка Ћировић, градоначелник Требиња Мирко Ћурић, секретари и директори локалних општинских установа.

Херцег-Нови поред своје љепоте и свега онога што има и што даје онима који живе у њему и који долазе у њега, несебично даје и културу, казао је протојереј ставрофор Никчевић истакавши да је један од таквих културних догађаја и Трг од ћирилице.

Владика Захумско – херцеговачки и приморски Димитрије истакао је да је велико прегалаштво и надахнуће уткано у десет година спомена имена ћирилице у оквиру ове манифестације.

„Кажу да су прве ријечи једног предања на ћирилици биле из пролога јеванђеља. Свјетлост божија, свјетлост Христовог лика, благодети јеванђеља су некако уткани у биће словенских народа. Ми смо изашли из мрака историје тако што смо се описменили и заједно са тим словенским писменима, ми смо примили и вјеру. Зато су култура и духовност код нас некако природно спојене и тешко је разлучити гдје почиње једно, гдје завршава друго. Културно духовни програм Трга од Ћирилице је за сваку похвалу и подржавање“, казао је владика Димитрије.

Додао је да је захвалан што је на Тргу од ћирилице те што ће на тај начин ући у предање предака.

„То је и предање митрополита Амфилохија који се толико трудио око укупног живота ове митрополије, засновао је на правим основама и садио сјеме јеванђељске ријечи. Потом се све дешавало природно, она је плодоносила као што ријеч божија има силу да плодоноси и усади се у људско срце“, закључује владика Димитрије захваливши организаторима али и локалној управи на подршци овој светковини.

Трг од ћирилице је јединствена манифестација која већ десет година окупља људе од вјере и у вјери, духовнике, историчаре, књижевнике, умјетнике око ћирилице и традиције, казао је предсједник Општине Стеван Катић и додао да ова ова манифестација представља велики допринос развоју културе у граду и  очувању културне баштине.

„Посебна нам је част што је први међу њима био блаженопочивши митрополит Амфилохије, зачетник Трга од ћирилице, неко ко је овој манифестацији увијек давао подршку, али знао како да подржи и осоколи вјерни народ Херцег Новог, окупи нас у молитвеним сабрањима и нерјетко стане на чело литија. На томе смо увијек захвални“, казао је предсједник Катић.

Истакао је да су програми Трга од ћирилице омогућили да се чују мудре мисли учесника, а ријеч разума и истине увијек је добродошла у граду у којем се вреднује ријеч.

„Овдје се слободно изговарала ријеч када није смјела нигдје друго у Црној Гори, док се на другим мјестима кришом писала ћирилица, ми смо је вратили на званичне табле и путоказе. Кроз вјекове, Херцег-Нови је доказао свој мултиконфесионални и мултинационални идентитет са 89 цркава и манастира, а потом га годинама обликовао и јачао везе међу људима. С посебном пажњом и љубављу његована је православна вјера која је темељ постојања још од оснивања града“, казао је предсједник Катић.

Додао је и да је Херцег-Нови чврсту вјеру показао када год је требало слиједећи пут својих предака који су пркосили освајачима, чували језик и ћирилично писмо.

„Томе већ десет година доприноси и Трг од ћирилице који овог августа, у оквиру свог програма, обиљежава велики јубилеј  - 1160 година од почетка мисије Светих Ћирила и Методија. Замислите колико је велико и поносно бити дио народа којем корјен писмености почиње стотинама година прије него што су неке цивилизације уопште настале или биле откривене. То је оно што треба да буде наша велика предност и мотив да ћирилично писмо које је тада зачето и почело да се користи очувамо и преносимо даље на будуће генерације. Јер као што рече Стефан Немања, коме је такође посвећен дио програма овогодишњег Трга од ћирилице – „Народ који изгуби своје ријечи престаје бити народ“, казао је предсједник Катић и пожелио добродошлицу учесницима у град који је носилац ордена Светог Саве Првог степена.

У умјетничком програму „Изнад истока и запада“ наступили су српски композитор и појац Љубомир Манасијевић и сопранисткиња Зорица Белић уз пратњу ансамбла „Ренесанс“.

Програми 10. Трга од ћирилице трајаће до 29. августа.