katicuk25082023Предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић са сарадницима одржао је данас радни састанак са амбасадором Украјине у Црној Гори Olehom Herasymenkom и другим секретаром Анатолијем Демешчеком. Било је ријечи о јачој сарадњи локалне самоуправе са Украјинским центром у Херцег Новом и даљој подршци њиховим држављанима, као и привредном повезивању са представницима украјинских компанија које су на територији Херцег-Новог.

Састанку су присуствовали предсједник Скупштине општине ХН Иван Отовић и секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Митар Кисјелица.

Херцег Нови је пружио подршку држављанима Украјине, казао је предсједник Катић и исказао добру вољу да тако буде и у наредном периоду, посебно када је ријеч о сарадњи са Украјинским центром у нашем граду.

Амбасадор Herasymenko исказао је задовољство пријемом и подршком  управе и грађана држављанима Украјине који су, због ратних дешавања, на привременом боравку у Херцег Новом. Са секретаром Демешчуком, он је обишао и Украјински центар, један од четири у Црној Гори.

Предсједник Катић је подсјетио да Херцег Нови дуже од деценију његује пријатељске везе са Одесом, градом у којем је сахрањен Новљанин, војвода Лука Вукаловић.

С обзиром на то да је тренутно у Црној Гори већи број младих, успјешних бизнисмена, амбасадор Herasymenko најавио је могућност организације састанка са њима у Херцег Новом. Наш град је примамљив украјинским инвеститорима, а један од примјера је пројекат хотелског комплекса Жагер у Бијелој бизнисмена Романа Денковича.

Током састанка је било ријечи о могућностима организације различитих спортских, културних и туристичких дешавања, а посебно интересовање амбасадор Херасyменко исказао је за актуелно стање у Институту „Др Симо Милошевић“ гдје је била планирана рехабилитација украјинских рањеника, за коју су обављени иницијални разговори са менаџментом Института.