Nas07112023

Комеморативном сједницом у великој сали Скупштине општине Херцег-Нови данас је одата почаст Драгану Јанковићу, некадашњем предсједнику Општине, дугогодишњем одборнику у локалном парламенту, некадашњем начелнику за привреду у локалној самоуправи. Комеморацији су присуствовали чланови породице, одборници, представници локалне управе, колеге и пријатељи Драгана Јанковића.

Сједницу је позивом на минут ћутања отворио одборник Саво Никовић, који је због одсутности предсједника СОХН Ивана Отовића, водио сједницу као представник најбројнијег одборничког клуба у локалном парламенту.

Одлазак Драгана Јанковића представља велики губитак за његову породицу, колеге и пријатеље, али и цијелу друштвену заједницу Херцег-Новог и Црне Горе, казао је предсједник Општине Стеван Катић додајући да је тешко повјеровати да је још један вриједан и поштен члан нашег друштва отргнут из свакодневице коју су дијелили и покушавали учинити је бољом.

„Руководити градом у било којем времену представља изазов, уз то и посједовање особина и вјештина које подразумијевају толеранцију, разумијевање, стрпљење али и амбициозност, лидерство и правичност.  Све ово красило је Драгана Јанковића, што се показало кроз његово ангажовање и предан друштвено-политички рад као предсједника Општине Херцег-Нови.

Био је то период у којем су се и даље осјећале финансијске и социјалне тешкоће са којима су се борили град и држава. Према тадашњим подацима, у Херцег-Новом је било 12 000 расељених лица којима је била потребна рука подршке, смјештај и помоћ да покушају да наставе живот далеко од свог дома. Вођен хуманошћу и спремношћу да помогне сваком човјеку, Јанковић је са својим сарадницима и надлежним службама, био најснажнија подршка онима који су тражили склониште у нашем граду. Захваљујући томе, Херцег-Нови је још једном показао отвореност за све добронамјерне људе“, казао је предсједник Катић.

Подсјетио је да се упркос турбулентним временима касних деведесетих година прошлог вијека, финансијским и социјалним проблемима који су оптеретили администрацију и нормално функционисање града, Херцег-Нови културно уздизао чему је значајно допринио Драган Јанковић.

„Вођен жељом да нешто ново заживи у Херцег-Новом, са својим пријатељима оснива позоришну светковину која и данас траје - Херцегновске априлске позоришне свечаности. На тај начин афирмише позоришно стваралаштво у Херцег Новом нудећи грађанима нове садржаје, а истовремено локална самоуправа остаје снажна подршка функционисању и уздизању Херцегновског позоришта“, казао је Катић и додао да је Јанковић био иницијатор оснивања кровне установе културе у Херцег-Новом – ЈУК Херцег фест, подржавао музички фестивал Сунчане скале, Филмски фестивал и Празник мимозе, али и међународне привредне сусрете који су промовисали Херцег Нови и Црну Гору.

Како је казао, Драган Јанковић је био човјек широких погледа и видика, са истанчаним слухом за толеранцију.

„Зато смо, иако смо били различитих политичких схватања, увијек налазили начин да остваримо изузетну сарадњу која је доносила добро свим суграђанима, што је и био мото којим смо се руководили. Његова стручност у домену познавања права била је од велике важности и управо је правну науку стављао на прво мјесто, испред политике и свега осталог. Тиме се руководио обављајући различите функције било да је то у парламенту, Општинској изборној комисији, на позицији предсједника Општине, начелника привреде или као члан управних одбора и на тај начин дао значајан допринос раду и напретку града. Памтићемо га као часног и вриједног човјека, спремног да улаже себе у просперитет свог града и друштва, културног прегаоца, визионара и породичног човјека који је његовао најважније људске вриједности“, закључио је Катић.

Драган Јанковић је био непресушни извор енергије, генератор и покретач, неко ко једноставно не може ни стати ни нестати, казао је у име ОО ДПС Херцег-Нови одборник Владимир Косић.

„Дослиједан лијевој идеји још од гимназијских дана, али не агресивно и догматски, обављао је низ одговорних и важних функција, али је његов радознали и креативни дух покретао и инспирисао активитет ван функција“, казао је Косић и додао да је Драган све радио уз један посебан осмијех, мало мангупски, а више срдачан којим је обезоружавао све око себе.

Драган је био друг, лаф, пријатељ, Новљанин, Карачанин, Савињанин, Шкверанин, Топљанин, Игаљанин.... Човјек града и за град, казао је Косић.

„Зато је данас тешко прихватити да га нема. Знамо да је енергија неуништива, и онда остајемо затечени чињеницом да његове енергије више неће бити. Ми који смо га вољели и познавали, који смо друговали са њим остајемо без дијела себе али заувијек оплемењени временом проведеним са њим. Адио друже наш, неке будуће кораке посветићемо теби. Да поново корачамо заједно овим градом“, закључио је Косић.

Захвалност је у име породице упутио Драганов шеснаестогодишњи син Петар.

„Био је камен стабилности у мом животу, извор снаге за цијелу нашу породицу. Цијели свој живот се несебично ангажовао за људе и свој град. Његова врата су увијек свима била отворена, без обзира на природу проблема. О својим сновима за Херцег-Нови он није само причао, већ их је заједно са вама остваривао. Срећан сам што ће остати упамћен као неко ко је допринио стварању и развоју разних културно-умјетничких дешавања у нашем граду. Бескрајно сам му захвалан на времену које сам са њим провео. Од њега смо сви много тога значајног научили, али то се не може описати у само неколико реченица. Живио је довољно дуго да на његовом примјеру ја видим како се треба живјети и када бих био бар упола добар човјек као што је био он, ја бих био срећан. Хвала ти што си био баш такав какав јеси и драги мој тата, заувијек ћеш бити у мом срцу“, казао је Петар.

Драган Јанковић рођен је 1957. године у Котору. У свом Херцег-Новом завршава основну и средњу школу, а Правни факултет у Подгорици. Као млади правник ради волонтерски као народни правобранитељ, потом обавља читав низ значајних функција: предсједник Општине Херцег-Нови (1996-1998, 1998-2000, 2017. године), потпредсједник Општине од 2015. до 2017. године, начелник за привреду у Општини, дугогодишњи одборник Демократске партије социјалиста у локалном парламенту, секретар, а потом и предсједник ОО ДПС ХН, члан ГО ДПС ЦГ и члан предсједништва ДПС ЦГ, предсједник и секретар ОИК.

Свој друштвено одговоран приступ развоју заједнице показао је и као предсједник УО Института „Др Симо Милошевић“, предсједник УО Регионалног ронилачког центра, члан УО ПВК Јадран, члан Школског одбора ЈУСМШ „Иван Горан Ковачић“.