ZHMPCG NSL26122023Предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић са сарадницима примио је у радну посјету директора Завода за хитну медицинску помоћ Црне Горе др Вука Никовића са сарадницима.

Завод ускоро започиње адаптацију просторија херцегновске јединице Хитне помоћи, а Општина Херцег Нови додатно ће оснажити капацитете набавком медицинске опреме, један је од закључака данашњег састанка.
Према ријечима предсједника Катића, током састанка анализирани су проблеми ЗХМП у претходном периоду и договорена сарадња. Позитивно је оцјенио рјешавање одређених проблема у функционисању јединице Завода у Херцег Новом, скорој адаптацији просторија и додао да је Општина Херцег Нови, као и до сада, спремна на подршку и сарадњу како би грађанима и гостима омогућила бољу здравствену заштиту.
„Локална самоуправа ће финансијски помоћи при куповини опреме, а споразум о сарадњи ће бити потписан наредних дана. Надам се, када се заврше те процедуре, да би могли до почетка љетње туристичке сезоне, имати лијепо сређене, обновљене и опремљене просторије Хитне медицинске помоћи. Наш циљ је да сви Новљани и туристи, када је у питању Завод за хитну медицинску помоћ, ускоро имају далеко боље и квалитетније услове него што је то било до сада“, казао је предсједник Катић.
Тежња ЗХМПЦГ је да све 23 јединице у држави буду адаптиране и опремљене сходно стандардима савремене ургентне медицине, посебно у туристичким градовима какав је Херцег Нови, казао је директор др Никовић.
„Препознајемо да услуга мора да буде боља и квалитетнија, установе морају да изгледају репрезентативније, адаптиране јер се годинама ништа по том питању није радило и надам се да ћемо на почетку љетње туристичке сезоне имати савремено опремљену јединицу ХМП у Херцег Новом која ће бити на услузи грађанима и туристима. Адаптација би требала да почне врло брзо послије новогодишњих празника завршена је тендерска процедура. Туристички град попут овог не заслужује да има хитну помоћ која изгледа као што је то случај сада. Као директор свјестан сам недостатака и морамо све 23 установе, од Плужина до Херцег Новог, довести да изгледају једнако и буду у складу са стандардима савремене ургентне медицине, што је циљ како локалне самоуправе тако и ЗХМП ЦГ“, казао је директор др Никовић.
Др Никовић је казао да је сарадња са Општином Херцег Нови веома квалитетна и захвалио за помоћ и подршку коју су јединици Хитне помоћи пружиле све општинске установе и службе.
Када је ријеч о ангажовању додатних медицинских тимова у јединици Хитне помоћи у Херцег Новом, посебно пред туристичку сезону, др Никовић је истакао да ће у наредном периоду заједно са локалном самоуправом направити јасну стратегију и неће дозволити да ни један грађанин или гост буде без услуге ХМП.