HPHNNSL230424Јединица Хитне медицинске помоћи у Херцег Новом у потпуности је реконструисана у складу са савременим стандардима ургентне медицине и данас предата на употребу.

Тренутку отварања присуствовали су министар здравља, др Војислав Шимун, директор ЗХМПЦГ, др Вук Никовић и предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић са сарадницима, као и директорица Дома здравља ХН, др Драгана Кнежевић са сарадницима.
Херцегновска јединица ХМП није реновирана од отварања, казао је министар Шимун и истакао да је Завод за хитну медицинску помоћ за ову намјену издвојио преко 44 хиљаде еура, док је Општина донирала 30 хиљада за комплетно нову, савремену медицинску опрему, што је од непроцјењиве важности за доступност и квалитет здравствене заштите становника, али и велики број туриста који посјећују Нови и околину.
„Реконструкција и ове јединице Завода за хитну помоћ у складу је са интенцијом Министарства здравља и менаџемента ове установе на челу са др Вуком Никовићем да се модернизује и унаприједи овај веома значајан дио здравственог система, примјењујући савремене принципе организације ургентне здравствене заштите. Хитна медицинска помоћ једна је од најважнијих карика сваког здравственог система и огледало његовог квалитета, успјешности и ефикасности. Екипе хитне помоћи у Црној Гори настоје да сваком грађанину пруже потребну медицинску помоћ и захваљујући њиховом пожртвовању и напорима, успијевају у томе, јер је систем већ деценијама био нефункционалан, са доста мањкавости, недостатком просторних, технолошких и кадровских капацитета“, казао је министар Шимун.
Он је захвалио Општини Херцег Нови на донацији и додао да је овакав вид сарадње посебно важан у општинама које су уједно и туристички центри и гдје је заједнички ангажман, државних и локалних власти императив као предуслов за квалитетну и доступну здрвствену заштиту.
„Такоде, ријешени смо и да кадровски ојачамо Завод за хитну медицинску помоћ, па је тако за 2024. годину опредијељено 14 специјализација - десет ургентне медицине и четири клиничке биохемије, што ће менаџмент расподијелити у складу са потребама службе, а што ће у крајњем додатно појачати ниво и квалитет здравствене његе за пацијенте“, казао је министар Шимун.
Реконструкција и опремање јединице за ХМП у Херцег Новом је била пријека потреба грађана и свих гостију који посјете наш град, истакао је предсједник Катић додавши да је подршка локалне самоуправе имала за циљ свима обезбиједити стандарде савремене медицине и квалитетнију здравствену заштиту.
„Заједнички пројекат који данас завршавамо, био је један од главних предуслова за квалитетнију здравствену заштиту грађана Херцег Новог, али пред Заводом за хитну медицинску помоћ су и даље велики изазови – обезбиједити довољан број медицинских екипа које могу одговорити потребама Херцег Новог посебно током љетње туристичке сезоне. Општина Херцег Нови је спремна да и по овом питању буде партнер Заводу за хитну медицинску помоћ, уколико се укаже потреба за таквим видом помоћи. Потпуно смо свјесни колико је ваша брза и правовремена помоћ важна, зато смо спремни на подршку вашем раду и организацији“, казао је предсједник Катић.
Он је подсјетио и да локална самоуправа континуирано пружа подршку здравству у Херцег Новом па је са управом Дома здравља договорено финансирање рада Туристичких амбуланти током љетњих мјесеци, као и побољшање инфраструктуре око објекта.
„Вјерујем да се налазимо пред периодом још боље сарадње са Министарством здравља, али и других државних органа и институција са којима морамо урадити све да наши грађани имају најбољу могућу здравствену његу“, закључио је предсједник Катић.

Директор Завода за хитну медицинску помоћ ЦГ, др Вук Никовић исказао је задовољство што је након дуже од деценију, а први пут од отварања 1997. године, реновирана јединица за ХМП у Херцег Новом, граду који је перјаница црногорског туризма.
„Тим са којим радим, уз подршку Министарства здравља Црне Горе, спреман је да све 24 јединице у Црној Гори буду, по мојој процјени до 2025. године, реновиране по стандардима савремене ургентне медицине. Оно што је спецификум је да сарађујемо са локалним самоуправама и оне по први пут знају гдје улажу новац, јер он је и раније улаган али нажалост, осигураници нису видјели ефекат. Налазимо се у претприступним преговорима за чланство у ЕУ, туристичка смо дестинација и морамо врло озбиљно, као што радимо данас, и у наредном периоду радити на реорганизацији и постављању одрживог здравственог система“, казао је директор Никовић и уз захвалност Општини пожелио грађанима и гостима добро здравље.
Свечаном отварању Јединице за ХМП у Херцег Новом присуствовали су и потпредсједник ОХН, Милош Коњевић, в.д. секретарка за друштвене дјелатности ОХН, Мила Петијевић, као и чланови делегација из ЗХМП и Министарства здравља.
Потом је у кабинету предсједника Општине одржан радни састанак на којем је разговарано о актуленим проблемима у здравтсву у Херцег Новом.