PrijemNSL250424Предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић са сарадницима примио је у званичну посјету амбасадора Мађарске у Црној Гори Јожефа Неђешија (József Négyesi), замјеницу амбасадора, Миру Вити (Míra Vuity) и економског савјетника, Душка Карагића чиме је потврђена одлична досадашња сарадња и договорени даљи планови на културном и привредном плану.

Већ у септембру, у нашем граду ће бити одржани Дани културе и гастрономије Мађарске и Херцег Новог.
Општина Херцег Нови и амбасада Мађарске у Црној Гори у континуитету одржавају веома добру сарадњу и сва до сада организована дешавања која се тичу промоције мађарске културе, гастрономије, привреде, учешћа на Празнику мимозе, плод су добре и квалитетне сарадње, казао је предсједник Катић.
„Током састанка исказао сам задовољство значајно већим бројем туриста из Мађарске, који су током 2023. године остварили око 37 000 ноћења у Херцег Новом са просјеком од 5,6 ноћења, што је за 12% више него 2022. године. Радује ме што најаве за ову годину показују да ће тај број расти. Томе ће допринијети и заједничко дешавање које је планирано у септембру у оквиру којег ћемо представити мађарску гастрономију и културу заједно са нашом“, истакао је предсједник Катић.
Како је казао, било је ријечи и о привредним темама, као и могућностима боље промоције Херцег Новог.
„Разговарали смо и о осталим сегментима привреде, између осталог и о систему за пречишћавање отпадних вода гдје постоји заитересованост мађарских компанија. Свакако је добра ствар што ће Мађарска бити предсједавајућа Савјетом Европске уније, што ће и Херцег Новом на неки начин помоћи да подигнемо на виши ниво промоцију града и све културне догађаје које организујемо“, казао је предсједник Катић.
Амбасадор Неђеши се у Херцег Новом осјећа као код куће и редовно га посјећује од 2018. године када је ступио на дужност.
„На састанку смо договорили да ћемо 22. септембра у Херцег Новом одржати Дан мађарске културе, гастрономије и музике, али ће ту бити пјесме и јела из Црне Горе. Такође, разговарали смо о интересовању мађарских компанија које би жељеле учествовати у изградњи водоводне и канализационе инфраструктуре, али и по другим питањима из области туризма и културе“, казао је Неђеши.


Пријему у Кући нобеловца Ива Андрића и радном састанку присуствовали су предсједник Скупштине ОХН, Иван Отовић, секретарка за културу и образовање, Ана Замбелић Пиштало, в.д. секретарка за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Мила Петијевић и секретар за комуналне дјелатности, Василије Сеферовић.