OperaNSL080724Извођењем Росинијеве опере „Пепељуга“, адаптиране за дјецу, синоћ је на тврђави Форте маре завршен 11. Опероса Монтенегро Опера Фестивал, једини фестивал те врсте у Црној Гори.

Публика је претходних седам дана имала прилику да ужива у оперским аријама на више локација у Херцег Новом и у комплексу Луштица бej. Свечаном затварању присуствовали су и министарка културе и медија, др Тамара Вујовић и предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић.
Иницијална идеја о потреби да се његује, развија и прије свега утемељује оперска умјетност у Црној Гори, велики је и значајан искорак прегалаца и ентузијаста, а опет великих професионалаца који су окупљени у тиму Оперосе, казала је министарка Вујовић.
„Из године у годину са пуном пажњом препознајем и пратим јединствен тим који страствено, а врло одговорно приступа оперској креацији, промоцији младих талената заједно са којима се ствара и нова публика. Желим да похвалим идејни приступ оперског фестивала којем је од оснивања дом историјско језгро Херцег Новог - Стари град, околне тврђаве, али и Мамула. Похваљујем међународну сарадњу, промовисање младих талената, хуманитарни карактер појединих концерата... Министарство културе и медија врло позитивно гледа на прегнуће организатора да еминентни међународни медији међу којима су BBC Classical, Опера магазин и други дођу у Црну Горе и прате концерте“, казала је министарка Вујовић и пожељела Опероси да досадашње достигнуће буде, музички речено, „предтакт за велике музичке реченице, облике и форме којима ће исписивати културу и музику Црне Горе“.
Млади и дјеца били су у фокусу овогодишњег фестивала Опероса, казала је умјетничка директорица Опероса фондације, Кетрин Хатаја.
„Изузетно ми је драго да видим пуно дјеце која су испратила фестивал. Морам захвалити на подршци Министарству културе и медија, Општини Херцег Нови, Херцег фесту, који су ту за нас свих 11 година трајања фестивала“, истакла је Хатаја.

Режију за адаптацију Росинијеве опере „Пепељуга“ урадила је Ладе Схyленко, под менторством Кристине Хелин, а улоге су повјерене сопранисткињи Наташи Јововић (Пепељуга), тенору Стевану Каранцу (Принц Рамиро), мецосопранисткињи Анђели Симић (Тисбе), сопранисткињи Милици Лолић (Kлоринда), баритону Стефану Петковићу (Дандини), за клавиром је био Лука Михаило.