00Luksembrug-HNПредсједник Представничког дома Луксембурга, Фернанг Етген борави у Херцег Новом, гдје ће од сјутра до 5. октобра бити учесник 14. Конференције предсједника парламената малих европских држава. Он и сарадници су данас били гости предсједника Општине Херцег Нови, Стевана Катића, са којим су обишли Стари град и разговарали о могућностима за повезивање и сарадњу.

Делегација Луксембурга имала је прилику да се упозна са историјом, посјети најатрактивније дијелове Старог града и тврђаве Форте Маре и Канли Кула, те да се информише о актуелним пројектима и стратешким плановима локалне управе.
Етген је истакао да је Херцег Нови град са великим туристичким потенцијалима, а Црна Гора отворено, плуралистичко друштво, баш као и Луксембург.
“Црна Гора има значајну улогу на Балкану, као што Луксембург има значајну улогу у Европској унији. Надам се да ће и Црна Гора једног дана бити чланица Европске уније. Посебно ми је пријатна посјета Херцег Новом, јер се налазимо у граду са великим туристичким потенцијалима, изузетним тврђавама, које могу да привуку туристе”, рекао је Етген.
Етген је поручио да земље чланице Европске уније и оне које то желе да постану морају да сарађују. Додао је да је парламентарна сарадња изузетно важна за размјену искустава између Црне Горе и Луксембурга, као и за промоцију наше земље.
“Црна Гора и Луксембург имају одличне билатералне односе. У Луксембургу живи око 3.600 људи из Црне Горе и они су се одлично интегрисали у наше друштво. На парламентарном нивоу имамо одличну сарадњу на различитим пољима, као што је са Савјетом Европске уније и ОЕБС-ом, што сматрам да ће допринијети Црној Гори да оствари своје европске циљеве, казао је Етген.
Предсједник Општине Стеван Катић оцијенио је да је Конференција предсједника парламената малих европских држава најважнији скуп у Херцег Новом у посљедњих 30 година, којем ће присуствовати високи званичници парламената више земаља Европе. Он је поручио да ће Херцег Нови и Црна Гора наредна два дана бити запажени у региону и цијелој Европи.
“Сматрам да је ова конференција значајна због сарадње на нивоу парламената, али и због тога што је Херцег Нови одабран за домаћина. Угостио сам данас предсједника парламента Луксембурга, са којим смо у срдачном разговору размјенили искуства и упознали га са историјом града. Истакли смо колико је значајно да држава коју представља буде присутна у Херцег Новом, посебно када је у питању туризам. Луксембург је најразвијенија мала државе Европе, која има највиши БДП по глави становника, те нам њихова искуства могу бити од изузетне помоћи, нарочито у процесу приступања Црне Горе Европској унији”, рекао је Катић.

Четрнаеста Конференција предсједника парламената малих европских држава биће отворена сјутра у 10 часова у хотелу “Лазуре” обраћањем предсједника Скупштине Црне Горе Алексе Бечића и министра вањских послова Ђорђа Радуловића.
На конференцији ће учествовати предсједник Представничког дома Луксембурга Фернанг Етген, предсједница Представничког дома Кипра Анита Деметриоу, предсједник Националног савјета Монака Стефан Валери, предсједница Парламента Андоре Росер Суне Паскует, као и други високи представници парламената Монака, Луксембурга, Кипра, Сан Марина и Исланда.
Учесници ће разговарати о изазовима и предностима за мале државе у погледу иновација и модернизације парламената, улози парламената у савременим еколошким изазовима, као и парламентарној дипломатији малих европских држава.