NAs05102021Завршен је пројекат покривања отвореног базена на Шкверу, а презентација идејног рјешења одржана је данас у трофејног сали ПВК Јадран. Рјешење по којем ће пливалиште бити покривено пнеуматском халом представила је челницима Општине Херцег-Нови и члановима Управног одбора клуба компанија „ArTech Inženjering“ из Београда, која је израдила пројекат.

Према њиховом рјешењу, пнеуматски балон би омогућио коришћење и дијела западне трибине базена, као и свлачионица и теретане базена. Ово рјешење омогућава у зимском периоду покривање пливалишта без икаквог нарушавања архитектуре базена, те да се у периоду љета, тј. од априла до октобра балон у потпуности уклања.

Према плановима, балон – покривач, могао би бити инсталиран најкасније до Нове године, а процијењена вриједност цјелокупне инвестиције износи око 180 хиљада еура, без ПДВ-а, што је знатно мање од првобитно планиране.

Највећа уштеда биће остварена по питању термотехничког постројења за гријање ваздуха у простору испод балон хале. Иако је првобитно било планирано доста веће улагање у овај сегмент пројекта, у сарадњи са људима са вишедеценијским искуством у овој области дошло се до знатно економичнијег рјешења.

Платно балона састоји се од двоструке мембране, изузетног је квалитета и могуће га је дислоцирати, односно премјестити и на друге спортске терене.

Како се могло чути, „ArTech Inženjering“ је компанија која је пројектовала и извела радове на покривању готово свих олимпијских базена у Србији.

Према договору са састанка, Општина Херцег Нови и ПВК Јадран ће се обратити Министарству финансија и социјалног старања Црне Горе са молбом да узму учешће у овом пројекту у виду ослобађања од ПДВ-а и помогну да најтрофејнијем новском спортском клубу током зиме буде омогућен несметан тренажни процес, након што је дошло до урушавања крова базена Института Игало.

Испред Општине Херцег Нови, презентацији су присуствовали предсједник Општине Стеван Катић, предсједник Скупштине општине Иван Отовић, потпредсједник Општине Мирко Мустур и секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу, Василије Ћуковић.